Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Α’ Κατηγορία Κυκλάδων: Όταν μιλούν οι αριθμοί

Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Κυκλάδων με τη συμμετοχή 8 ομάδων, αφού ο Αστέρας Κορθίου δεν προσήλθε ποτέ να αγωνιστεί και αυτομάτως υποβιβάστηκε.
Με την τελική βαθμολογία πλέον στα χέρια μας μπορούμε με μια πιο προσεκτική ματιά να παρατηρήσουμε πολλά μικρά πράγματα που έπαιξαν το ρόλο τους για την τελική κατάταξη της κάθε ομάδας.
Η βαθμολογία που θα αναφερθούμε δεν περιλαμβάνει τις νίκες άνευ αγώνος στα παιχνίδια με τον Αστέρα Κορθίου και, σύμφωνα πάντα με τους αριθμούς, φτάνοντας στο ταμείο στο τέλος καθεμιά από τις ομάδες εισέπραξε τελικά ότι κατέθεσε μέσα στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων.
Ο Πανναξιακός τερμάτισε στην πρώτη θέση αήττητος έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, κάτι που αναδεικνύει ότι δίκαια κέρδισε την άνοδο στην Δ’ Εθνική. Η άμυνα χρειαζόταν πολύ δουλειά και η επίθεση ταλέντο. Η ομάδα της Νάξου έδειξε ότι δούλεψε πολύ φέτος για την αμυντική της λειτουργία και διέθετε πλούσιο ταλέντο. Αξίζει να επισημανθεί ότι δέχτηκε 3 μόλις τέρματα σε 7 εκτός έδρας αγώνες, ενώ πέτυχε 45 τέρματα σε 14 παιχνίδια, δηλαδή σκόραρε 3,2 γκολ Μ.Ο. σε κάθε αγώνα.
Ο δεύτερος Πανθηραϊκός επέδειξε μια φοβερή ισορροπία στους αγώνες του εντός και εκτός έδρας σημειώνοντας τα ίδια αποτελέσματα. (5 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα). Μια ομάδα με επιθετικές αρετές, ιδιαίτερα εκτός έδρας με 17 γκολ σε 7 αγώνες, η οποία προδόθηκε από την αμυντική της λειτουργία στην προσπάθεια που έκανε για να κερδίσει την άνοδο.
Ο Α.Ο. Πάρου τερμάτισε τελικά στην κολακευτική τρίτη θέση στηριζόμενος στην πολύ καλή αμυντική του λειτουργία (δεύτερη καλύτερη άμυνα με 14 γκολ παθητικό). Τα ίδια αποτελέσματα είχε μέσα και έξω από την έδρα του (4 νίκες και 3 ήττες), ενώ η έλλειψη ισορροπίας που τον χαρακτήριζε αποτυπώνεται από τις μηδέν ισοπαλίες που είχε. Παιχνίδια που δεν μπορούσε να κερδίσει, δεν φρόντιζε τουλάχιστον να μην τα χάνει...
Ο Ανδριακός παρουσίασε μια εντυπωσιακή ισορροπία στον συνολικό αριθμό τερμάτων του (22 πέτυχε, 22 δέχτηκε). Αυτό δείχνει ότι για κάθε τέρμα που δεχόταν είχε και μια απάντηση. Με τη σταθερότητα που έδειξε σε κάθε παιχνίδι δίκαια τερμάτισε στην τέταρτη θέση.
Ο πέμπτος Νηρέας παρουσίασε τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας (μόλις 13 γκολ εκ των οποίων τα 5 με πέναλτι) και δεν σημείωσε νίκη σε κανένα παιχνίδι μακριά από την Πάρο. Τα δύο «πρόσωπα» που έδειξε στο πρωτάθλημα αποτυπώνονται πλήρως στη βαθμολογία με τις αμυντικές του επιδόσεις: Διέθετε την καλύτερη άμυνα εντός έδρας (δέχτηκε 6 τέρματα σε 7 παιχνίδια) και τη χειρότερη εκτός έδρας (23 τέρματα σε 7 παιχνίδια).
Ο Παμμηλιακός τερμάτισε έκτος χωρίς καμία ισοπαλία, αφού δεν φάνηκε ποτέ να αγωνίζεται γι’ αυτήν. Μετά τον Νηρέα είχε τη χειρότερη επίθεση με 16 τέρματα. Πλήγμα για την πολύ αξιόλογη ομάδα της Μήλου (και της Ίου) ήταν η έλλειψη γηπέδου, που τους ανάγκασε να δώσουν όλα τους τα παιχνίδια εκτός έδρας!
Ο Μαρπησσαϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε την έδρα του. Με 2 μόλις νίκες στο γήπεδό του δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την έβδομη θέση, ενώ η αμυντική της λειτουργία ήταν η δεύτερη χειρότερη της κατηγορίας (δέχτηκε 32 τέρματα σε 14 αγώνες).
Τέλος, η Ίος υποβιβάστηκε δίκαια διότι παρουσίασε τη χειρότερη άμυνα δεχόμενη κατά Μ.Ο. 3 γκολ ανά αγώνα και μοιραία είχε τις περισσότερες ήττες (12) στο πρωτάθλημα.
Επιμύθιο: Ο Πανναξιακός και ο Πανθηραϊκός με πνεύμα αλληλεγγύης, αγωνιστική πειθαρχία και μαχητικότητα δίκαια έκαναν το ένα-δύο της βαθμολογίας. Για τον Α.Ο. Πάρου και τον Νηρέα η φετινή τους πορεία, με έναν καλό γύρο για τον καθένα, έδειξε ότι το ποδόσφαιρο πάντοτε επιφυλάσσει ευκαιρίες σ’ όσους τις προκαλούν. Και μαθήματα επίσης. Σ’ όσους τα προκαλούν. Ο Μαρπησσαϊκός και η Ίος φάνηκε ότι ο μεγαλύτερος τους φόβος ήταν ο φόβος της νίκης, ενώ ο Ανδριακός και ο Παμμηλιακός έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ΔΙΑΘΕΣΗ!
Κι αυτή είναι η μαγική λέξη κλειδί για μια καλή παρουσία πριν και πάνω από συστήματα, τακτικές και ενδεκάδες.

Το παραπάνω άρθρο μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 14-15 Μαϊου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου