Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το πινγκ–πονγκ ενάντια στην οικονομική και πολιτική κρίση


Αυτή την εποχή με τα τόσα προβλήματα της οικονομίας και τελευταία, με το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές, νομίζω ότι έχουμε ανάγκη εκτόνωσης και γιατί όχι και αποτοξίνωσης. Οι δυσάρεστες ειδήσεις που μας κατακλύζουν κάθε στιγμή ενεργούν σαν τοξικά δηλητήρια στο ταλαιπωρημένο σώμα μας και στο βασανισμένο μας μυαλό.
Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς ανακαλύψαμε ένα τρόπο για να μας απομακρύνει από την ζοφερή πραγματικότητα, παίζοντας τι άλλο; ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ. Πριν από δώδεκα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εισαγωγή του αθλήματος στο σύλλογο. Από τότε, από το πράσινο τραπέζι του πινγκ - πονγκ πέρασαν δεκάδες παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου που σήμερα είναι φοιτητές, οικογενειάρχες, επαγγελματίες που δεν ξεχνούν τις όμορφες στιγμές που πέρασαν σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Αλλά δεν ήταν μόνο τα παιδιά που γέμιζαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου κάθε Σάββατο 6 με 9, ήταν και νέοι, νέες, μεγάλοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι και οι βετεράνοι του πινγκ - πονγκ μαζεύονται τις Παρασκευές 7 με 9 το απόγευμα. Και έτσι, δημιουργήθηκαν δυο ομάδες αυτού του υπέροχου αθλήματος: των «παιδιών» και των «βετεράνων». Πριν δυο μήνες έγινε και η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δυο ομάδων σε ένα ανεπανάληπτο τουρνουά.
Το πινγκ - πονγκ, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι από τα ευγενέστερα αθλήματα που προάγει όχι μόνο τον αθλητισμό και την άμιλλα, αλλά και την φιλία, την ευγένεια, την επικοινωνία, τη χαλάρωση, τη γέφυρα μεταξύ των γενεών. Σε αντίθεση με τα άλλα αθλήματα, μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το πινγκ – πονγκ σε κλειστό και ανοιχτό χώρο, στο σπίτι, στο σύλλογο, παντού και
παίζεται από άτομα όλων των ηλικιών, από 12 ετών μέχρι 70 και παραπάνω. Το ευχάριστο με την δραστηριότητα αυτή είναι ότι σε όλο το νησί άρχισε να αναπτύσσεται ένα ενδιαφέρον για το άθλημα. Οι σύλλογοι ψάχνουν χώρους για τα πράσινα τραπέζια και πολλοί γονείς σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα υπόγεια τους ή άλλους χώρους για να ασχολείται όλη η οικογένεια με αυτό το σπορ. Η ΚΔΕΠΑΠ που στηρίζει και ενισχύει παρόμοιες δραστηριότητες,  έβαλε στο χειμερινό πρόγραμμα της την οργάνωση αγώνων πινγκ-πονγκ μεταξύ ομάδων από τα διάφορα χωριά. Πολλοί συμπολίτες διερωτώνται πώς είναι δυνατόν μικροί και μεγάλοι να μαζεύονται με τόσο ενθουσιασμό στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου επί δώδεκα συναπτά έτη για να παίξουν μπροστά σε ένα πράσινο τραπέζι με μια ρακέτα και ένα λευκό μπαλάκι.
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που συμβαίνει κάθε Σάββατο με τα παιδιά και κάθε Παρασκευή με τους βετεράνους, είναι η φιλική, η ευχάριστη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει. Σε αυτό το χώρο, κυρίως τα παιδιά, νιώθουν τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγάπη που τα περιβάλλει. Το πινγκ - πονγκ έχει ταυτιστεί με τη διασκέδαση και τη συνάντηση με αγαπημένους φίλους. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι αισθάνονται πολύ άνετα σε ένα χώρο που τον θεωρούν δικό τους. Μιλούν, συζητούν, γελούν ενώ παίζουν ή όταν παρακολουθούν τους άλλους να παίζουν. Στο χώρο του συλλόγου υπάρχουν άγραφοι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Κανείς δεν χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις, ούτε χειρονομίες. Μεταξύ των παικτών υπάρχει σεβασμός, κατανόηση και αλληλεγγύη. Οι παίκτες έχουν φθάσει στο σημείο να στενοχωρούνται, όταν χάνει ένας αντίπαλος και του υποδεικνύουν τα λάθη του για να βελτιώσει την επίδοση του. Στα δώδεκα χρόνια που ασχολείται ο σύλλογος με το άθλημα δεν σημειώθηκε ποτέ καμία παρεξήγηση ή διαπληκτισμός άλλα ούτε και τραυματισμός. Είναι η φύση του ευγενούς αυτού αθλήματος που δεν προκαλεί τέτοιες συμπεριφορές και ατυχήματα.
Όσοι περιμένουν τη σειρά τους στο πινγκ - πονγκ μπορούν να παίξουν ποδοσφαιράκι ή να συμμετάσχουν σε ομαδικά επιτραπέζια παιγνίδια. Τα Σάββατα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και
κυλικείο για ένα τοστ, νερό ή χυμό. Γαριδάκια, τσιπς και ψευτοαναψυκτικά με αλκοόλ δεν έχουν θέση. Το καλοκαίρι με τις εξετάσεις και τα μπάνια το πινγκ - πονγκ πάει διακοπές, για να ξανανοίξει μαζί με τα σχολεία και να υποδεχθεί τα νέα παιδιά και να καλωσορίσει τους παλιούς φίλους. Δικαιολογημένα λοιπόν το πινγκ - πονγκ βοηθάει στη σωματική και την πνευματική ευεξία και διώχνει, έστω και για λίγες ώρες, τις τοξίνες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Πάνω από όλα όμως προσφέρει μια ευχάριστη, ασφαλή και χρήσιμη απασχόληση αλλά και ανέξοδη διασκέδαση, ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.

*Το παραπάνω άρθρο είναι του Δημήτρη Καλανδράνη και το αλιεύσαμε από την εφημερίδα "Τα Νέα Πάρου-Αντιπάρου" 19-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου