Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι ερασιτεχνικές ομάδες των Κυκλάδων μιας και η οικονομική εξαθλίωσή τους έχει ήδη αρχίσει να σιγοτρώει το ποδόσφαιρο του Νομού μας. Όλα τα Κυκλαδίτικα σωματεία, που κατά βάση αποτελούν το καμάρι νησιών και μικρών χωριών, διατηρούν με νύχια και με δόντια ανθρώπους κοντά στον αθλητισμό μιας και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και η επιβίωσή τους χρειάζεται αγώνα, δύναμη και υπομονή! Είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να αποχωρούν σύλλογοι από τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Κυκλάδων και άλλοι με ιστορία χρόνων να αφανιστούν εντελώς εξαιτίας-κυρίως-των οικονομικά αβάσταχτων υποχρεώσεων. Για να πάρει μέρος μια ομάδα στο πρωτάθλημα πρέπει να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα αξιοπρεπές σύνολο(με το αντίστοιχο αθλητικό υλικό), να πληρώνει τους διαιτητές στα εντός έδρας παιχνίδια της και να ξοδεύει για τις μετακινήσεις των εκτός έδρας αγώνων. Όλο αυτό συνεπάγεται πάγιο κόστος -κατά προσέγγιση- κοντά στα 10.000 ευρώ ανά έτος(αν και συνήθως τα ξεπερνάει κατά πολύ). Αντιθέτως, τα έσοδα είναι ελάχιστα μιας και η πλειοψηφία των θεατών που παρακολουθούν τις αναμετρήσεις των ομάδων τους δεν πληρώνουν καν εισιτήριο, αφού οι υποδομές στις Κυκλάδες είναι υποτυπώδεις για κάτι τέτοιο.
Γυρνώντας το χρόνο 14 χρόνια πίσω θυμόμαστε ότι η ύπαρξη των κοινοτήτων βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση και προβολλή των σωματείων τους. Με αυτά τα λίγα χρήματα που δίνανε, ως μέρος των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό, υπήρχε η δυνατότητα για τους συλλόγους να παρουσιάζουν μια κάποια σχετική πρόοδο. Γήπεδα υπήρχαν σε όλα τα χωριά ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες μικρού αριθμού ανθρώπων δίνοντάς τους μια διέξοδο απο την καθημερινότητά τους και μια ευχάριστη κυριακάτικη απασχόληση μέσω των σωματείων.
Με την εφαρμογή του σχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" το ποδόσφαιρό μας οδηγήθηκε σταδιακά σε μαρασμό διότι βασική στρατηγική των κεντρικών εξουσιών ήταν να να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να υπονομεύει ολοένα και περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα που είχε μέχρι τότε η ερασιτεχνική άθληση. Έτσι, τα προβλήματα άρχισαν να αυξάνονται για το ποδόσφαιρο και τις ομάδες μας. Το βάρος μοιραία έπεσε στις εισφορές και τις χορηγίες των ντόπιων παραγόντων, ενώ οι νέοι διευρυμένοι δήμοι των νησιών μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των δημοτικών διαμερισμάτων τους, αναγκάζοντας πολλά παιδιά να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό λόγω έλλειψης χώρων ή κινήτρων.
Η βίαιη είσοδος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν θα ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρό μας. Και πόσο μάλλον το ερασιτεχνικό! Όπως αντιλαμβάνεστε, η μετάβαση -πλέον- στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μόνόδρομος, από επιλογή που ήταν κάποτε. Το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι κόβουν από παντού, οπότε η ερασιτεχνική μας ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Το πάθος μας για το ποδόσφαιρο γίνεται χόμπυ ακριβό, ο ερασιτεχνισμός θεωρείται πλέον ντεμοντέ και με αυτούς που εξουσιάζουν σήμερα το ποδόσφαιρό μας να προσπαθούν να προσεγγίσουν τους νέους τάζοντάς τους μεγαλεία, δόξα και χρήμα(βλέπε Ο.Π.Α.Π.). Όλες οι κυκλαδίτικες ομάδες πρέπει να αντιδράσουν, να δράσουν μπροστά στη διαφαινόμενη καταστροφή, να προσπαθήσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να προσπαθήσουν να βρουν ένα σχέδιο διαφυγής από τις σκοτεινές ημέρες που έρχονται στο ποδόσφαιρό μας. Το ίδιο ισχύει και μεμονωμένα για τις ομάδες του νησιού μας, αν και ένα μικρό βήμα έχει γίνει ήδη αφού πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών συνάντηση τριών Παριανών ομάδων με παρόμοιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Μένει να συνεχιστούν οι επαφές και των τεσσάρων προέδρων μας για να γίνει πράξη το όραμα μας για μια δυνατή ομάδα στην Πάρο!
Κλείνοντας, διαισθάνομαι ότι από την νέα ποδοσφαιρική σεζόν η Ε.Π.Σ.Κυκλάδων θα αναγκαστεί να βρει νέους τρόπους για να διατηρήσει τις ισορροπίες στα πρωταθλήματά που διοργανώνει, ενώ θα πρέπει να στηρίξει και στην πράξη τον ερασιτεχνισμό για τον οποίο είναι και εκείνη υπεύθυνη.

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς Μιχάλη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που περιγράφεις. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που μπορείς να το πεις πολύ απλά ‘‘χόμπι’’ που θα υποστεί τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο. Δυστυχώς φίλε μου τα παιδιά μας δεν θα βρίσκουν όχι γήπεδο και ομάδες αλλά ούτε σχολείο, ούτε ιατρείο μιας και όλα θα τα δώσουν σε μεγάλες εταιρίες, εκεί φυσικά που υπάρχει ενδιαφέρον για κέρδος. Σιγά μην ασχοληθούν με περιοχές που δεν θα μπορούν να εισπράξουν. Θυμάμαι πολλές φορές με νοσταλγία τότε που πήγαινα να παίξω μπάλα στα ‘‘πέτρινα’’ γήπεδα της Αθήνας, με το αμμοχάλικο να μας ‘‘σφάζει’’ τα πόδια και τα χέρια, τα καταματωμένα γόνατα και οι αγκώνες που ήταν δείγμα ότι παίζεις μπάλα, όμως τότε φίλε μου υπήρχαν οι αλάνες, ελεύθερα οικόπεδα που γίνονταν αυτοσχέδια γηπεδάκια για να δείξουμε το ταλέντο μας. Όλα κάποια στιγμή νόμισα ότι δεν θα τα ξαναδώ γιατί ο κόσμος πήγαινε(;) μπροστά όμως μάλλον έκανα λάθος μιας και κατά τα φαινόμενα στο προσεχές μέλλον τα παιδιά μας θα ζουν σε εικονική πραγματικότητα κλεισμένα σε σπίτια φυλακές συντροφιά με μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.
    Βλέπεις τα πάντα είναι κέρδος, τα πάντα είναι ανταγωνισμός για το κέρδους, τα πάντα έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση, όλα είναι χρήμα που βέβαια τα έχουν οι λίγοι και θέλουν να τα κάνουν περισσότερα.
    Μπορεί να σου μαυρίζω την αγάπη σου για το ποδόσφαιρο αλλά δυστυχώς τίποτα δεν είναι ξεκομμένο από την πραγματικότητα και η πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή που μπορούμε να φανταστούμε.
    Ξέρεις ότι ασχολούμαι με τα ‘‘κοινά’’ και ξέρεις ότι αυτά που σου γράφω έχουν βάση …δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στα 3 corner-πέναλτι28/2/11, 8:50 π.μ.

    Αγαπητέ Γιώργο,έτσι ακριβώς είναι και στο ποδόσφαιρο, όπως τα λες...διότι: "Καθρέφτης είμαι κοινωνία και σου μοιάζω"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή