Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΓΚΑΡΡΙΝΣΑ, ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ


Βρισκόμαστε στα 1980, στο Καρναβάλι, και η "Μανγκέιρα", μια από τις μεγαλύτερες σχολές σάμπας του Ρίο ντε Ζανέιρο, αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, τον Μανέ Γκαρρίνσα. Μέσα από τον ερωτισμό και τα φώτα του καρναβαλιού, βλέπουμε τον 46χρονο πια ποδοσφαιριστή πάνω στο ειδικά φτιαγμένο γι' αυτόν άρμα του καρναβαλιού. Το είδωλο του κόσμου, η "χαρά του λαού" δεν είναι όμως πια ο άσος που ήταν κάποτε. Μόλις έχει βγει από κούρα αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά που τον έχουν διαλύσει. Μέσα από τις λαμπερές εικόνες του καρναβαλιού βλέπουμε τον άνθρωπο που θα εξελιχθεί σε μύθο για το βραζιλιάνικο λαό και τους απανταχού λάτρεις της μπάλας, αυτόν που από το τίποτα θα κατακτήσει τον κόσμο με τα "πόδια" του. Το αληθινό καρναβάλι αναμιγνύεται με τη ζωή του, μια ζωή γεμάτη θριάμβους, δόξες, προσωπικά προβλήματα και αποτυχίες.

Στη διάρκεια της παρέλασης ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία του Γκαρρίνσα με τους φίλους και τις ερωμένες του. Οι αναμνήσεις ανακατεύονται με το χορό και τις εικόνες θριάμβου ενός ήρωα που το 1962 χάρισε στη Βραζιλία για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Χιλή, εδραιώνοντάς τη σαν μια από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του πλανήτη.
Η ταινία μάς δείχνει μια περίοδο της ζωής του Μανέ Γκαρρίνσα, του περίφημου "στραβοκάνη άγγελου" εντός και εκτός γηπέδων, μέσα από τις αναμνήσεις όσων έζησαν κοντά του.
Μέσα από τις ιστορίες που διηγούνται η Έλζα Σοάρες, η Ιρασί, ο Σάντρο Μορέυρα και ο Νίλτον Σάντος, αποκτάμε κι εμείς μια οικειότητα με την προσωπικότητα του τρομερού μπαλαδόρου, τους θριάμβους και τις τραγωδίες του. Μια ταινία γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό, μας δείχνει μόνο την περίοδο της ανοδικής του πορείας από το 1953 μέχρι το πρωτάθλημα του 1962, και την πολυτάραχη ερωτική του σχέση με την τραγουδίστρια Έλζα Σοάρες.
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Ruy Castro, "Mοναχικό αστέρι - ένας Βραζιλιάνος ονόματι Γκαρρίνσα".

Βραζιλία 2003,110' ,έγχρωμο.Σκηνοθεσία Milton Alencar .Σενάριο Rodrigo Campos.
Ηθοποιοί:André Gonçalves,Taís Araújo,Henrique Pires,Alexandre Schumacher,Chico Diaz,Marília Pêra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου