Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Νικ Λαβ είναι ίσως το αυθεντικότερο βιβλίο που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς για τον χουλιγκανισμό και τη βία γενικότερα. Περιπέτειες νεαρών οπαδών της Τσέλσι που, αντί να διοχετεύουν το θυμό και την επιθετικότητά τους στο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί η θέση τους μέσα στο ακόμα πολύ «αυστηρό» αγγλικό ταξικό σύστημα, προτιμούν να πίνουν μέχρι τελικής πτώσης και να τσακώνονται με οπαδούς αντιπάλων ομάδων τη στιγμή που οι «κουστουμάκηδες» πολιτικοί τους τσακίζουν τη ζωή με άδικους νόμους και μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν μόνο τους καπιταλιστές! Η βρετανική κοινωνία των '80s και των αρχών των ‘90s, τότε δηλαδή που ο χουλιγκανισμός μεσουρανούσε σε αυτή τη χώρα.
Η αμεσότητα και η δυναμική πένα του Τζον Κινγκ, ενός από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της νέας γενιάς της Bρετανίας, δίνουν στο πρώτο του μόλις βιβλίο όλα τα στοιχεία ποιότητας ενός κλασικού μυθιστορήματος. Σε κάποια σημεία υπάρχουν απλές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, διαλείμματα δηλαδή για να κατέβει η αδρεναλίνη πριν ο αναγνώστης χωθεί ξανά στη βίαιη πραγματικότητα που παρουσιάζει το βιβλίο. Ο Τζον Κινγκ καταφέρνει επίσης να ακροβατεί ανάμεσα στο μύθο και στη πραγματικότητα σε ότι αφορά στη βία εντός και εκτός γηπέδων, σε βαθμό που πιστεύεις ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου (και του αθλητισμού γενικότερα) έχει λόγο ύπαρξης στη λογοτεχνία. Άλλωστε στη προκειμένη περίπτωση μέσα απ' αυτό τον χώρο ο Κινγκ ερμηνεύει πολλά που αφορούν μιαν ευρύτερη γκάμα κοινωνικών φαινομένων...
Δε πιστεύω ότι το «The Football Factory» είναι για περιορισμένα γούστα, όμως έναν παραπάνω λόγο για να το διαβάσουν έχουν όσοι διαθέτουν προϋπηρεσία στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων διότι απλούστατα αντιμετωπίζουν τον χουλιγκανισμό περισσότερο ρομαντικά απ' ότι θα έπρεπε. Ίσως είναι ευκαιρία να δουν το θέμα διεξοδικά (ίσως λέω...) και ν' αφήσουν τις βάρβαρες εποχές πίσω τους...Για τους υπόλοιπους, η ιστορία – μέσα από τη ματιά ενός άμεσα εμπλεκόμενου σε αυτήν - για την χουλιγκανική νοοτροπία και σε συνδυασμό με το, όπως είπαμε, δυνατό ύφος του συγγραφέα ίσως να μη συγκαταλέγεται στις άμεσες επιλογές σας, όμως με τίποτα δε θα πρέπει να τη θεωρήσετε αδιάφορη. Κάποιοι χαρακτήρισαν το βιβλίο ως το "Trainspotting" των γηπέδων. Εγώ θα έλεγα "το Trainspotting της αγγλικής urban culture"...Ο ίδιος ο Ιρβιν Γουέλς πάντως το χαρακτήρισε ως «το καλύτερο βιβλίο για το ποδόσφαιρο και την κουλτούρα της εργατικής τάξης στη Bρετανία»!
Εκδόσεις:Ωμέγα Εκδοτική
Συγγραφέας: Τζον Κινγκ
Μετάφραση:Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου