Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ & Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ;
Πρόκειται για εξέταση που γίνεται με τον πελματογράφο, ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος, αλλά και της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση.
Η εξέταση δίνει στον θεραπευτή (γιατρό-φυσικοθεραπευτή) τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης καταστάσεων που αφορούν παθήσεις των πελμάτων και της σπονδυλικής στήλης, ενώ διευκολύνει τη διαδικασία της διάγνωσης, καθώς αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή πρακτική της αθλητιατρικής.
Από τους ειδικούς προτείνεται τα παιδιά αθλητές να πραγματοποίούν την εξέταση αυτή από τα 6 τους χρόνια επαναλαμβάνωντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως και το τέλος της αθλητικής τους σταδιοδρομίας χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται και η χρησιμότητα της εξέτασης αυτής και στην καθημερινότητα μας και κυρίως στην καθημερινή πρακτική των ορθοπαιδικών προβλημάτων.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Ο εξεταζόμενος βαδίζει στην ειδική πλατφόρμα όπου και καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων.
Εκτυπώνεται η διαγνωστική έκθεση ανάλυσης προβλημάτων που ήδη υπάρχουν ή ενδέχεται να δημιουργηθούν στο μέλλον λόγω παθολογικών ή ανατομικών καταστάσεων στα κάτω άκρα.
Τα στοιχεία από την μέτρηση στέλνονται μέσω της πλατφόρμας στο εκάστοτε διαγνωστικό λογισμικό το οποίο αυτομάτως εμφανίζει την πάθηση και όλες τις παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν από την όχι σωστή στάση ή βάδιση.
Στη συνέχεια τα στοιχεία στέλνονται ηλεκτρονικά σε εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής ειδικών ορθωτικών πελμάτων όπου εξατομικευμένα για κάθε αθλητή ετοιμάζονται ειδικά ορθωτικά πέλματα.
Με βάση την έκθεση ανάλυσης του πελματογραφου ο ειδικός μελετά τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού και αναζητά την καλύτερη δυνατή διάρθρωση. Ο ειδικός μετά τον ακριβή σχεδιασμό παράγει το απαιτούμενο ένθετο (insoles-πέλμα).
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

1) Πτώση μεταταρσίου ( Μεταταρσαλγία)
2) Πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, κ.λ.π
3) Παιδιατρικά περιστατικά με ποδολογικές εκδηλώσεις
4) Πτερναλγίες ( άκανθα πτέρνας)
5) Πελματιαία απονευρωσίτιδα
6) Αθλητιατρική
7) Σακχαρώδης διαβήτης
8) Εγκυμοσύνη
9) Ανισοσκελία
10) Άσκηση
11) Πάρεση περονιαίου νεύρου
12) Σκολίωση
13) Οσφυαλγία
14) Αχιλλειοδυνία
15) Νευρίνωμα Morton
16) Κάλοι (Τύλοι)
17) Xallux Valgus (Κότσι)

(Αρθρο του φυσιοθεραπευτή κου Μανώλη Τουρνά)
πηγή: www.ourboys.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου