Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αθλητισμός ή εκπαίδευση;

Την εβδομάδα που πέρασε οι σκέψεις μου, με αφορμή το τέλος της σχολικής περιόδου, ήταν να προτείνω βιβλία αθλητικού περιεχομένου που θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους την περίοδο των διακοπών τους.
Πάντα πίστευα ότι η παρέα ενός καλού βιβλίου κρατά το παιδί σε επαφή με την ανάγνωση και το βοηθάει να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Πόσο μάλλον ένα βιβλίο με θέμα τον αθλητισμό, μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Καθώς ξεχώριζα βιβλία υπό πρόταση αναρωτήθηκα κατά πόσο συμβαδίζουν στην εποχή μας ο αθλητισμός και η εκπαίδευση και γιατί σε πολλούς γονείς φαίνεται ότι το ένα αναιρεί το άλλο; Τι ρόλο έχει παίξει η κοινωνία μας σ’ αυτό και έχει κάνει δύο τόσο σημαντικά πράγματα να φαίνονται ασύμβατα μεταξύ τους;
Από τη μία η εκπαίδευση. Η μόρφωση των παιδιών είναι άκρως απαραίτητη, αφού έτσι τους σφυρηλατεί έναν σωστό και ισχυρό χαρακτήρα ικανό να αντέξει τα προβλήματα και όποια διλλήματα αντιμετωπίσουν στη ζωή. Χτίζοντας έναν υγιή νου μέσω της παιδείας, το κάθε παιδί μπορεί να προστατέψει και να θωρακίσει το χαρακτήρα του βγαίνοντας μετέπειτα στην κοινωνία. Η καλλιέργεια του πνεύματος είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και η σωστή εκπαίδευση λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τα παιδιά από τις απανταχού «σειρήνες» της εποχής μας που μόνο κακό μπορούν να τους κάνουν. Βέβαια, μεγάλος εχθρός της εκπαίδευσης είναι ο χρόνος και, δυστυχώς, το σύστημα παιδείας είναι τέτοιο στη χώρα μας που αφήνει ολοένα και λιγότερο χρόνο στα παιδιά - τα οποία είναι τόσο επιβαρυμένα από τα φροντιστήρια - ώστε δεν διαθέτουν παρά ελάχιστο. Επίσης, οι γονείς είναι τόσο ζορισμένοι οικονομικά από τα μηνιαία μαθητικά έξοδα ώστε σκέφτονται πολύ σοβαρά αν θα στείλουν κάπου οργανωμένα το παιδί τους να αθληθεί.
Από την άλλη ο αθλητισμός. Μέσα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό τα παιδιά μόνο ωφελημένα μπορούν να βγουν. Η άθληση τα κάνει πιο πειθαρχημένα σαν άτομα και τους δίνει την ευκαιρία να έχουν ένα υγιές σώμα και να κοινωνικοποιηθούν με τον πλέον δημιουργικό τρόπο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την άθληση η οποία λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τον καθιστικό τρόπο ζωής που έχουν συνηθίσει στις μέρες μας. Βέβαια, ο αθλητισμός, και περισσότερο ο πρωταθλητισμός, είναι κάτι εφήμερο και με ημερομηνία λήξης συνεπώς η απόκτηση πνευματικών εφοδίων είναι απαραίτητη.
Τελικά, αθλητισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί; Είναι ένα δίλημμα που παλαιότερα θεωρούνταν ότι ήταν αδύνατο να δοθεί θετική απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί που αθλείται και μελετά σωστά έχει πολλά και ιδιαίτερα οφέλη. Γνωρίζετε ότι με σωστό προγραμματισμό και τις κατάλληλες προϋποθέσεις η αρμονική συνύπαρξη του αθλητισμού και της εκπαίδευσης μπορούν να προστατεύσουν και να θωρακίσουν τον χαρακτήρα της νεολαίας μας;
Σκεφτήκατε ποτέ πως η μέθοδος και το ταλέντο μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για την συνύπαρξη παιδείας και αθλητισμού; Γι’ αυτό όσοι είστε γονείς ωθήστε τα παιδιά σας στον αθλητισμό δίχως δεύτερες σκέψεις.
Να ρωτήσετε και να μάθετε για τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου, για το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Μαρπησσαϊκού, για τα τμήματα βόλεϊ στην Νάουσα και την Παροικιά, για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου που λειτουργούν στο νησί μας, για τις σχολές πολεμικών τεχνών, για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Πάρου και για τον νεοσύστατο Ποδηλατικό Όμιλο Πάρου. Το δίλημμα της προμετωπίδας του άρθρου είναι άκρως επίκαιρο γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο αθλητισμός συμβαδίζει με την εκπαίδευση, όπως συμβαδίζει και η εκπαίδευση με τον πολιτισμό. 


Το παραπάνω άρθρο μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 18-19 Ιουνίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου