Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Φίμπεν, ο μπόμπιρας των γηπέδων / Fimpen-Σουηδία, 1974
Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Μπο Βίντεμπεργκ, Φωτογραφία: Τζον Όλσον, Μοντάζ: Μπο Βίντεμπεργκ, Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ, Σκηνογραφία: Λότα Μέλαντον, Ηθοποιοί: Γιόχαν Μπέργκμαν, Μόνικα Ζέτερλουντ, Μάγκνους Χόρενσταμ, Άρνε Μπέργκμαν, Παραγωγή: Μπο Βίντεμπεργκ, Έγχρωμο, 89’


Δεν χρειάζονται πάνω από πέντε λεπτά για να καταλάβει κανείς ότι ο εξάχρονος Γιόχαν Φίμπεν, δεν έχει απλώς ταλέντο στο ποδόσφαιρο, έχει το αστέρι! Η άνεση του μέσα στο γήπεδο, η ευστοχία του αλλά και οι απίστευτες ντρίμπλες του, τον καθιστούν στα έξι του χρόνια, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Σουηδίας. Σύντομα, αναδεικνύεται σε σωτήρα της ομάδας, και όλα τα βλέμματα στρέφονται επάνω του. Η δόξα και το χρήμα όμως, έρχονται σε αντίθεση με τη μικρή του ηλικία και το «σταρ σύστεμ», καθώς αν μη τι άλλο, δεν μπορεί καν να υπογράψει τα αυτόγραφα που του ζητούν, καθώς δεν ξέρει να γράφει!
Ο πατέρας του Τόμας Βίντεμπεργκ (Οικογενειακή γιορτή) υπογράφει αυτή την, γυρισμένη σε σινεμασκόπ, ταινία, σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ένα αθώο παιχνίδι. Μία τρυφερή κωμωδία που παρουσιάζει τη βαθιά μοναξιά του παιδιού-θαύματος, καταγράφοντας τα αγεφύρωτα ηλικιακά χάσματα και τα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν γεφυρώνονται, ούτε καν μέσα στο γήπεδο. Στην ταινία εμφανίζεται η Εθνική Ομάδα της Σουηδίας των αρχών της δεκαετίας του 1970.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου