Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: «Κουλτούρα» και ζητιάνοι

Μαζικός Αθλητισμός: οι υπηρεσίες άθλησης για όλους που πρέπει να προσφέρει η εκάστοτε ΚΔΕΠΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αποτελούν την ποιοτική πρόταση κάθε Δήμου για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών του συμβάλλοντας στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα. Με συγκεκριμένα και ευέλικτα προγράμματα απλής άσκησης ή αθλητισμού για κάθε ηλικία.
Ο ρόλος του μαζικού αθλητισμού και η εξάπλωση του οφείλει να αποτελεί κυρίαρχο στόχο για όλους τους Δήμους παρουσιάζοντας μεστά, εύκολα υλοποιήσιμα και οργανωμένα προγράμματα για πολλές κατηγορίες ανθρώπων όπως: η προσχολική και παιδική ηλικία, οι ενήλικες, τα ΑΜΕΑΙ, η τρίτη ηλικία και οι γυναίκες. Ο ρόλος μου σε αυτή τη στήλη της εφημερίδας είναι να κατακρίνω, να αναδεικνύω και να προτείνω.
Να κατακρίνω: τα ύπουλα σχέδια των ολίγιστων, αυτών που ξέρουν κόλπα πολλά. Ένα απ’ αυτά είναι η περιβόητη «κουλτούρα»! Στο βωμό της οποίας κάνουμε τον αθλητισμό ακόμα φτωχότερο, ζητιάνο δηλαδή, και παρακαλάμε την όποια πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ να μας πετάξει κανένα ξεροκόμματο - όχι απ’ αυτά που περισσεύουν από τα πλούσια θεάματα τα δικά τους, αλλά - απ’ αυτά που οφείλουν να δώσουν για την άθληση των Παριανών. Αθλητισμό για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών της Πάρου μιας και τη δημόσια υγεία μας την έχετε διαλύσει και την ψυχική υγεία μας την έχετε σμπαραλιάσει.
Να αναδεικνύω: δυσλειτουργίες: μιας και η ΚΔΕΠΑΠ πρέπει να είναι ο κύριος εκφραστής των αθλητικών δρώμενων και της μαζικής άθλησης στο νησί μας, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται.
Και, να προτείνω: στην άσκηση ενηλίκων η ΚΔΕΠΑ Πάρου μπορεί να θέσει στόχους όπως η είσοδος της άσκησης στην ζωή των εργαζομένων και με ευέλικτα προγράμματα να τους δώσει την ευκαιρία να προχωρήσουν στον κόσμο του αθλητισμού. Πώς; Από τη στιγμή που δεν διαθέτει ένα δημοτικό χώρο γυμναστικής ή ένα κλειστό γυμναστήριο ας συνεργαστεί με τα ήδη υπάρχοντα γυμναστήρια καθιερώνοντας ώρες με συγκεκριμένα προγράμματα από εξειδικευμένους γυμναστές. Στην άσκηση της παιδικής ηλικίας ο Δήμος - μέσω του ΔΟΝΑ - είχε εντάξει παλαιότερα στο πρόγραμμά του την ενασχόληση των παιδιών με το ποδόσφαιρο διοργανώνοντας τουρνουά. Ας φροντίσει να το επαναφέρει εισάγοντας παράλληλα και άλλα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Επίσης, μπορεί να εντάξει σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και κάποια μαθήματα χορού που έχουν ως στόχο να κοινωνικοποιήσουν και να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, με έναν ευχάριστο, αλλιώτικο και διασκεδαστικό τρόπο. Στην τρυφερή προσχολική ηλικία, μπορεί να ξεκινήσει διάφορα προγράμματα σε συνεργασία με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του νησιού όπου μέσα απ’ αυτά το παιδί να αναπτύσσει τις κινητικές φυσικές του δεξιότητες και να μαθαίνει να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα παιδιά. Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες ο Δήμος οφείλει να παρουσιάσει προγράμματα που θα αναδεικνύουν την ατομική προσπάθεια μέσω αγωνισμάτων του στίβου ή μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων κολύμβησης και παιχνιδιού που θα βελτιώσουν σημαντικά την φυσική κατάσταση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να μπαίνουν στο περιθώριο. Στην τρίτη ηλικία, προγράμματα με ασκήσεις για την βελτίωση της αναπνευστικής - καρδιαγγειακής λειτουργίας και της ευκαμψίας των αρθρώσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να μην είναι ευάλωτος σε προβλήματα υγείας. Παράλληλα, μέσα από αυτά θα γίνεται δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου τους. Όσο αφορά την άθληση στις γυναίκες, με συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής οι γυναίκες θα μπορούν να βρουν την ευκαιρία να «αποδράσουν» από το πιεστικό καθημερινό τους πρόγραμμα.
Γνωρίζοντας, πλέον, ότι η Γ.Γ.Α. επιδοτεί με ελάχιστα - έως καθόλου - ευρώ τα όποια προγράμματα, ο Δήμος - τηρουμένων των αναλογιών και έχοντας πάντα κατά νου τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται - ας συνεισφέρει κάποια ποσά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών του που επιθυμούν να αθληθούν έχοντας ως σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής και η ΚΔΕΠΑΠ ας σταματήσει να ξοδεύει αλόγιστα κι ας προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους άθλησης στην κοινωνία μας. Είναι σημαντικό για έναν Δήμο να αφουγκράζεται συνεχώς τις ανάγκες των πολιτών του εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τα προγράμματα του για τον αθλητισμό και όχι πετσοκόβοντάς τα χρόνο με το χρόνο.
Κι αν κάποιες φορές ακούγομαι ως μηδενιστής στ’ αυτιά κάποιων απλά να ξέρουν ότι κι εμείς οι μηδενιστές έχουμε λόγο…

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 15-16 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου