Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ωραία ματς για…ξεριζωμένα μάτια!

Κι όμως ήταν ωραίο ματς…θα επισημάναμε στον «επικήδειο» της ημέρας για τον αγώνα Κυπέλλου Αστ. Μαρμάρων - Νηρέας.
Αν όχι ενδιαφέρον (που και τέτοιο σ’ ορισμένες στιγμές υπήρξε), πάντως οπωσδήποτε συναρπαστικό. Είδαμε έναν Αστέρα σφιχτό, ν’ αφήνει την πρωτοβουλία στον Νηρέα (με τη λογική ότι το 0-0 δεν θα ήταν διόλου άσχημο αποτέλεσμα για την κανονική ροή του αγώνα) και να φαίνεται «άδειος» απ’ τη μεσαία γραμμή κι εμπρός (με την «ότι προκύψει στον ανοιχτό χώρο» ελπίδα ζωντανή).
Είδαμε έναν Νηρέα, μολονότι βρήκε τον Αστέρα πιο προσεκτικό (και συσπειρωμένο) στα μετόπισθεν, χάρη στην ποιότητα του παιχνιδιού του να βγάζει ξεκάθαρες φάσεις-ευκαιρίες με κυκλοφορία μπάλας και υπομονή. Όσο όμως δεν έμπαινε το γκολ για τον Νηρέα και η πρόκριση ήταν «παιζόμενη» η κυκλοφορία της μπάλας και η ανάπτυξη του παιγνιδιού έδειχνε όλο και χειρότερη. Αργή, ανασφαλής, προβλέψιμη, κουραστική. Δεν οδηγούσε πουθενά, πέρα από μία - δυο κακές κεφαλιές ή κάποια «σκοτωμένα» σουτ. Μόλις έγινε το 0-1, δεν υπάρχει κριτική. Ο γάμος σχόλασε.
Ο προπονητής του Αστέρα κ. Κένερ παρουσίασε ένα σφιχτό σύνολο με τη ρεαλιστική επίγνωση των δυνατοτήτων του και με ξεκάθαρο προσανατολισμό. Από την άλλη, η ομάδα του κ. Σπυρόπουλου δεν άρεσε αλλά έπαιξε σωστά, ορθολογικά. Το σωστό δεν θα’ ναι, πάντοτε, και ωραίο. Το ωραίο εξαρτάται απ’ την «ημέρα», τον αντίπαλο, μια λεπτομέρεια του παιγνιδιού ίσως. Εξαρτάται απ’ τις στιγμές. Τις διακυμάνσεις. Αλλά το σωστό εξαρτάται από κάτι πολύ πιο στάνταρ. Εξαρτάται απ’ όλη την εβδομάδα στις προπονήσεις. Με το σωστό, με τη συγκέντρωση στο πλάνο σε όσο γίνεται (σταδιακά) μεγαλύτερη διάρκεια, έχεις τύχη νίκης ακόμη και την ημέρα που το ποδόσφαιρο δεν θα’ ναι ωραίο. Κι αυτό είναι εγγύηση ότι θα δούμε καλύτερα πράγματα στη συνέχεια από την ομάδα του Νηρέα.
Κι όμως, ήταν ωραίο ματς… ώσπου του ξερίζωσαν τα μάτια και το ευχαριστήθηκαν. Ο διαιτητής του αγώνα κ. Κουζούμης αποφάσισε να αποβάλλει τον Τόδρη με δεύτερη κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία, όταν εκείνος δέχτηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα και στράφηκε προς τον διαιτητή φωνάζοντας του το αυτονόητο: ότι πήγε με τα δύο πόδια, ζητώντας του έμμεσα προστασία. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι γίνεται σε περίπτωση που υψώσει κόσμια κάποιος τη φωνή του στον διαιτητή, εάν δηλαδή είναι κίτρινη κάρτα αυτό. Αλλά γνωρίζω σίγουρα ότι δεν θα ήταν σκάνδαλο, εάν ο Τόδρης διέφευγε και με μία παρατήρηση. Θα χρησίμευε η παρατήρηση από τον Κουζούμη για να (εξ)υπηρετηθεί καλύτερα το παιγνίδι. Η ροή του. Η εικόνα του. Το πνεύμα του. Αλλά ο συγκεκριμένος διαιτητής, που τυγχάνει να είναι καλός μου φίλος, φάνηκε να μην υπηρετεί το Παιχνίδι ως όφειλε. Το μόνο που εξυπηρέτησε δείχνοντας δεύτερη κίτρινη ήταν ο θιγμένος εγωισμός του. Ο Τόδρης είναι ένα παιδί που λειτουργεί δίχως να λογαριάζει τις δεύτερες σκέψεις, π.χ. τι θα πει ο κόσμος που θα τον ακούσει να ωρύεται ή πώς θα το πάρει ο διαιτητής. Οι διαιτητές, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι την επόμενη οι ποδοσφαιριστές πάνε για δουλειά διότι είναι ερασιτέχνες. Και αν δεν τους προστατεύσουν αυτοί, οι ίδιοι, τότε, ποιοι θα το κάνουν; Όπως και να έχει, αυτή η υπόθεση - προστασίας των ποδοσφαιριστών - είν’ ένα μπαλάκι στο «τερέν» της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣ Κυκλάδων, όχι του Τόδρη, όχι του Κουζούμη. Μακάρι να αντιμετωπιστεί σύντομα.
Ωραίο ματς έκανε και ο ΑΟ Πάρου. Το Φιλώτι είχε τις στιγμές που δικαιούτο, αλλά μέχρι εκεί. Η ποιότητα των παικτών του ΑΟΠ ήταν το εχέγγυο για ένα καθαρό και άνετο 2-0. Ο προπονητής του ΑΟΠ κ. Ερρίκος - σε μια ομάδα που δημιουργεί από την αρχή - επέλεξε «με συνοπτικές διαδικασίες» να στηριχθεί στους μικρότερους και να τους δώσει ξεκάθαρο ρόλο, με τα πρώτα δείγματα να φαίνονται θετικά. Τους κάμποσους μεγαλύτερους τους έβαλε διακριτικά στη διαδικασία του να σκεφτούν μήπως θα’ ταν καλή ιδέα να έμεναν με σαφώς λιγότερο χρόνο συμμετοχής και κάπως έτσι, προέκυψε μεσοβδόμαδα ένα θέμα με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Αντ. Κορτιάνο. Μια μικρή επισήμανση από τούτη ’δω τη στήλη: ακόμη κι αν φέρθηκε απρεπέστατα προς τον προπονητή ή τη διοίκηση, δεν μπορούν να διαγραφούν οκτώ χρόνια ανιδιοτελούς και αφιλοκερδούς προσφοράς με μια λιτή ανακοίνωση 22 λέξεων.
 
Υ.Γ. Ευχές στον Πέτρο Βεντουρή για πλήρη αποκατάσταση και ομαλή επάνοδο στους αγωνιστικούς χώρους

Το παραπάνω άρθρο μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 1-2 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου