Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Π.Ο.Πάρου: Εκεί όπου αθλητισμός και φύση γίνονται ένα!

Από μια παρέα τεσσάρων-πέντε φίλων ξεκίνησαν όλα, μια παρέα με αγάπη για το ποδήλατο. Στην αρχή δειλά-δειλά με βόλτες στην Πάρο, για να καταλήξουν αργότερα, μετά από κάποιους μήνες, στη δημιουργία του Ποδηλατικού Ομίλου Πάρου. Ο νέος αυτός αθλητικός όμιλος-που ιδρύθηκε και επίσημα πριν λίγες ημέρες-έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προαγωγή ενός νέου είδους εναλλακτικού αθλητισμού σε συνδυασμό με τις όμορφες τοποθεσίες που διαθέτει η Πάρος. Οι οργανωμένοι ποδηλάτες της Πάρου, που ήδη απαριθμούν αρκετά μέλη στο ξεκίνημά τους, με την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τη φύση αποσκοπούν ώστε το ποδήλατο να εξελιχθεί για όσους το δυνατόν περισσότερους σε τρόπο ζωής και-εκμεταλλευόμενοι τις όμορφες διαδρομές του νησιού-ως κυψέλη άθλησης και διασκέδασης συνάμα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν ήδη προλάβει να διοργανώσουν στο νησί μας αγώνες ποδηλασίας και οργανωμένες ποδηλατικές βόλτες σε διάφορα μέρη, ενώ σε λίγες ημέρες συνδιοργανώνουν ακόμα μία αθλητική εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός στο νησί μας. Το Τρίαθλο Πάρου. Τα παιδιά του Ομίλου «ποντάρουν» πολλά σε αυτή την εκδήλωση μιας και θέλουν πολύ να καθιερωθεί στα αθλητικά δρώμενα του νησιού ώστε να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να γίνεται πιο ανταγωνιστική ώστε να προσελκύει πολλούς αθλητές ακόμα και εκτός Πάρου. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης δεν είναι άλλος από το να περάσει το μήνυμα του να γίνουμε πιο φιλικοί και προσεκτικοί με το περιβάλλον. Ένας τέτοιος Όμιλος έλειπε από την Πάρο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω-με τις γνώσεις, την όρεξη και το μεράκι που γνωρίζω ότι διαθέτουν τα ιδρυτικά του μέλη-πως έχει όλες τις προοπτικές να γίνει σημείο αναφοράς και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του (ανύπαρκτου) αθλητικού τουρισμού στο νησί μας.
Όμως τα πιο σημαντικά (πρώτα)βήματα που επιβάλλεται να γίνουν είναι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα όλων των ποδηλατών ώστε να κινούνται σε καθημερινή βάση στο νησί μας με άνεση και ασφάλεια, προωθώντας το ποδήλατο ως εναλλακτική λύση μεταφοράς καθώς και το να αρχίζουν να απαιτούν τα στοιχειώδη: όπως το να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας και στα κεντρικά σημεία του νησιού μας ειδικά σταντ παρκ. Και γιατί όχι να βρεθεί αργότερα ένας ειδικός χώρος-πίστα όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα bmx, four cross, dirt jump κ.ο.κ. Επίσης, ο Ποδηλατικός Όμιλος με παρεμβάσεις του μπορεί να παίξει έναν ακόμα καθοριστικό ρόλο αναδεικνύοντας τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούνται από το κυκλοφοριακό στην Πάρο όλο το καλοκαίρι και να καταθέσει μελετημένες και ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο στο νησί (ακόμα και στον τομέα της ελλιπής σηματοδότησης).
Αφού, λοιπόν, μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο ας μάθουμε κι εμείς να κάνουμε ζωή ποδηλάτη! Πως; Με το να προσεγγίσουμε τον Ποδηλατικό Όμιλο Πάρου και να ρωτήσουμε για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου, για το πόσο θα ωφελήσει την υγεία μας και το πόσο διασκεδαστικό είναι. Άλλωστε, σε ένα τόσο μικρό νησί όπως το δικό μας οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και αυτό μας βοηθάει στο να διευκολύνουμε(με ένα ποδήλατο) σε σημαντικό βαθμό την αποσυμφόρηση στα κέντρα των «χωριών» μας. Και μην ξεχνάτε: «Το ποδήλατο είναι η αναρχία των μετακινήσεων, και η αναρχία είναι το ποδήλατο της κοινωνικής μας ζωής».
Υ.Γ. Παραλίγο να παραβλέψω να σας αναφέρω κάτι βασικό. Οι ηλικίες που συναντάμε σε ποδηλατικούς ομίλους είναι από οκτώ ετών μέχρι…όσο αντέχουν!

Το παραπάνω άρθρο μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 10-11 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου