Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

"ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:Αγάπη, θάνατος και ποδόσφαιρο"
Συγγραφέας: Τζέισον Κόουλι
Μετάφραση: Χρίστος Χαραλαμπόπουλος
Εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 302

Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο
…και όλοι όσοι θέλουν να το καταλάβουν σε βάθος

Να ο Τόμας που έρχεται, ελεύθερος, χαμένος στη στιγμή, όπως αργότερα θα περιέγραφε τη φάση. Πρέπει να γνωρίζει ότι οι αμυντικοί τον πλησιάζουν, πρέπει να νιώθει την ορμή τους και την καυτή τους ανάσα στον σβέρκο του. Έχει την μπάλα στα πόδια και πλησιάζει στο σημείο του πέναλτι. Ο τερματοφύλακας κινείται προς το μέρος του, περιορίζοντας την ορατότητα της εστίας. Ο Τόμας κρατάει την μπάλα και περιμένει από τον Γκρόμπελαρ να κάνει την κίνησή του, απλά περιμένει.
26 Μαΐου 1989, ένας μήνας μετά την τραγωδία στο γήπεδο Χίλσμπορο όπου σκοτώθηκαν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που έγραψε Ιστορία: Λίβερπουλ – Άρσεναλ. Η δεύτερη χρειαζόταν νίκη με δύο γκολ διαφορά για να κατακτήσει το πρωτάθλημα που φαινόταν, όπως όλα έδειχναν, ότι ανήκει στην αντίπαλό της – και το κατέκτησε. Εκείνη την ημέρα παίχτηκε στο Άνφιλντ ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην παγκόσμια ιστορία του αθλήματος, το οποίο σφράγισε το τέλος μιας εξαιρετικά δραματικής και πολιτικά φορτισμένης περιόδου του αγγλικού ποδοσφαίρου· μιας περιόδου που τα ετοιμόρροπα γήπεδα πλημμύριζαν χούλιγκανς τυφλωμένους από το μίσος και τον ρατσισμό.

«Ένα βιβλίο για όσους θέλουν να αναλογιστούν τις πελώριες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου».
The Spectator
Το τελευταίο παιχνίδι είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό-μυθιστόρημα, που εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο ένα μυθικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι εξελίχτηκε σε σύμβολο μιας εποχής που έφτασε στο τέλος της, ως προς την Ιστορία ενός ολόκληρου έθνους και ως προς την ευρωπαϊκή κουλτούρα.
http://www.youtube.com/watch?v=4jiBIdtUKhs&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου