Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ(Das Wunder von Bern)
Ιστορική 2003, Γερμανία ,έγχρωμο
Διάρκεια: 118΄,ελληνικοί υπότιτλοι
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σένκε Βόρτμαν
Παίζουν: Λούις Κλάμροθ, Πέτερ Λοχμέγερ, Γιοχάνα Γκάστορφ, Μίρκο Λανγκ


Οι Γερμανοί Ξανάρχονται

Ταινία που συγκέντρωσε την προσοχή θεατών (3.5 εκατομύρια εισιτήρια) και κριτiκών στην Γερμανία Το θαύμα της Βέρνης επικεντρώνεται σ' ένα σημαδιακό συμβάν για την σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας: στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Ουγγαρίας. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε, λόγω της νίκης της Γερμανίας, πρωτόγνωρα συναισθηματα χαράς για την τότε κατεστραμμένη και ταπεινωμένη χώρα.


Υπάρχουν δύο γεγονότα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που οι άνθρωποι θυμούνται ακριβώς πού ήταν εκείνη την ημέρα: η πτώση του τοίχους του Βερολίνου το 1989, και η εκπληκτική νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις 4 Ιουλίου του 1954, ευρύτερα γνωστή ως το θαύμα της Βέρνης. Αυτή η νίκη, Κυριακή απόγευμα, έχει γίνει μύθος, οι πρωταγωνιστές του αγώνα έχουν γίνει θρύλος: Ζεπ Χέρμπεργκερ (προπονητής), Φριτς Βάλτερ, Χέλμουτ Ραν, Τόνι Τούρεκ…

3-2: η Γερμανία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια, ένα ολόκληρο έθνος σε παροξυσμό. Αλλά αυτό που χαρακτήρισε εκείνη την ιστορική στιγμή δεν ήταν απλά η χαρά της επιτυχίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά ένα είδος τέλειας ευτυχίας, μία ενθαρρυντική διορθωτική πράξη ενάντια στα σκοτεινά χρόνια του Τρίτου Ράιχ.
Οι μικρές χαρές και οι ανταρσίες της εποχής καθρεφτίζονται στην ιστορία της οικογένειας Λουμπάνσκι από το Εσσεν-Κάτερνμπεργκ. Αντισταθμίζοντας τη δοκιμασία της επιστροφής του πατέρα από τη σοβιετική αιχμαλωσία παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια του γερμανικού οικονομικού θαύματος που επρόκειτο να συμβεί

Πρόκειται για το δράμα δύο οικογενειών, μιάς εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και ενός ολόκληρου έθνους. Σκοπός της ταινίας είναι να αγγίξει σοβαρά θέματα με χιούμορ. Δύο ιστορικά γεγονότα τίθενται ουσιαστικά στο τραπέζι. Πρώτον, η ήττα της ναζιστικής μηχανής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά απο αρκετά χρόνια ρατσιστικής προπαγάνδας και προσηλυτισμού, ο γερμανικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με τις σχεδόν άγνωστες σ’ αυτόν θηριωδίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και απομυθοποίησε τον Χίτλερ. Ακολούθησε ένα κλίμα ενοχής, αυτοκριτικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Αυτή είναι ακριβώς και η ατμόσφαιρα που διέπει την αρχή της ταινίας, μελανά χρώματα και φτώχεια. Το δεύτερο ιστορικό γεγονός είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 1954 στην Βέρνη της Ελβετίας. Οι ογκόλιθοι της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας γνωρίζουν καλά αυτήν την γιορτή και περισσότερο απ’όλους ο γερμανικός λαός που μέσω ενός αθλητικού γεγονότος άλλαξε σελίδα και είδε το μέλλον πιο ευοίωνα. Δεν είναι τυχαίο οτι τα μετέπειτα χρόνια η Γερμανία ξαναστάθηκε στα πόδια της και έφτασε εκεί που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου