Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

"Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ"

Εκδόσεις: Μπαρτζουλιάνος & Παρουσία
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 140

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, μιλάμε για ένα διαφορετικό κόσμο. Πρόκειται για μια αθλητική κοινωνία που αναπτύσσεται και αναπνέει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής δομής και διέπεται από τη δική της λογική.
Η δύναμή της είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους παραδοσιακούς χώρους της τέχνης όπως η λογοτεχνία, ακόμα και η ζωγραφική. Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια βιβλιοθήκη, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία για το ποδόσφαιρο, όπως επίσης υπάρχουν και πολλά εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τη στρογγυλή θεά.
«Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ» (εκδόσεις «Μπαρτζουλιάνος» και «Παρουσία») αποτελείται από έντεκα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων, που διανθίζονται από πίνακες του ζωγράφου Δήμου Φλέσσα με θέμα το ποδόσφαιρο. Οι πίνακες του Φλέσσα δημιούργησαν πραγματική αίσθηση όταν παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Mουντιάλ της Γερμανίας το 2006.
Όσον αφορά την «ΕΝΤΕΚΑΔΑ», μια προσεκτική ανάγνωση μας εισάγει απευθείας στην καρδιά του ποδοσφαιρικού μεγαλείου.
*Η μπάλα είναι πυγμαχία, μποξ, βγαίνουμε να κερδίσουμε πάντα.(Μικτή Κόσμου)
*Η αφοσίωση στην ιδέα της οπαδικής κουλτούρας συνιστά για κάθε άνδρα, την ιδιωτική του λογοτεχνία (Γήπεδο από Πλαστελίνη)
*Οι σύγχρονες κοινωνίες μας είναι κρύες, γι’ αυτό το μπλε έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών: είναι το έμβλημα, το σύμβολο και το πιο αγαπημένο χρώμα. (Το Μπλε της Μάντσεστερ Σίτυ)
*Οι νύχτες του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ιερές για μένα την εποχή που ήμουν φοιτητής στη Γαλλία.
*Ακόμα και η πιο δελεαστική πρόταση δεν είχε καμιά τύχη για να με κάνει να αφήσω το σπίτι μου, την τηλεόρασή μου και το ασύγκριτο σασπένς που μου προσέφεραν οι κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας. (Η Χαμένη Ευκαιρία)

Την χρυσή συγγραφική εντεκάδα του βιβλίου απαρτίζουν οι Θανάσης Βαλτινός (Δεξί Μπακ), Αλέξανδρος Ασωνίτης (Μικτή Κόσμου), Δημήτρης Βαρβαρήγος (Το Μπαστούνι του Γκόμεζ Ντα Σίλβα Μινέιρο),Μηνάς Βιντιάδης (Το Πέμπτο Πέναλτι), Στέφανος Δάνδολος (Γήπεδο από Πλαστελίνη), Βασίλης Καλαμαράς (Το Μπλε της Μάντσεστερ Σίτυ), Ξενοφώντας Μπρουντζάκης (Το Μπακότερμα), Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Τα Ασημένια Εικοσάρικα), Μιχάλης Σπέγγος (Ο Φάνης), Αλέξης Σταμάτης (Έντεκα με την Πρώτη), Γιάννης Τριάντης (Τα Όνειρα του Μανσουρ), Θανάσης Χειμωνάς (Η Χαμένη Ευκαιρία), Ηλίας Λάγιος (Μπαλλάντα του Απερχόμενου Ντρίπλερ του Καιρού Τούτου).
Για όσους λοιπόν αγαπούν το ποδόσφαιρο και βλέπουν την τέχνη και όχι την τεχνική, τότε είναι σίγουρο ότι θα «ταξιδέψουν» για λίγο με την «ΕΝΤΕΚΑΔΑ».

…Ο θρίαμβος της ποδοσφαιρικής ομάδας κάποιου αποζημιώνει παροδικά για τις αποτυχίες της καθημερινής ζωής. Το συναίσθημα ευφορίας που παράγεται από ένα τέτοιο θρίαμβο βασίζεται στη φυγή από την πραγματικότητα. Αυτή η φυγή δεν εμποδίζει κανένα από το να υποφέρει απλώς βοηθά να εξορίζεται το γεγονός από τη συνείδησή του για κάποιο χρόνο. Ταυτιζόμενοι με τη δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια ενός συνόλου, οι άνθρωποι ζητούν ν’ αποφύγουν τον αβάσταχτο τραυματισμό του ναρκισσισμού τους – ένα τραυματισμό, ο οποίος τους απειλεί μέσω της αδυναμίας του εγώ τους, η οποία «δεν είναι απλώς ψυχολογική, αλλά αντανακλά την αληθινή αδυναμία του ατόμου ενώπιον των κοινωνικών δομών της δύναμης»…
GERHARD VINNAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου