Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Έκθεση στατικού μοντελισμού στην Νάουσα: Η αποθέωση της λεπτομέρειας ως έννοια.



Ο Σωτ. Χουλιάρας, για την έκθεση στατικού μοντελισμού του κ.Βοσινάκη στη Νάουσα:

Μια έκθεση ερασιτεχνικής δημιουργίας δουλεμένη με άριστο επαγγελματικό-διδακτικό τρόπο
Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις στάθηκε η επίσκεψή μου στην έκθεση μοντελισμού από την παγκόσμια ναυτική και αεροπορική ιστορία, στην αίθουσα τέχνης «Άγιος Αθανάσιος» στη Νάουσα.
Μια έκθεση φτιαγμένη με πολύ μεράκι, με πολύ κόπο, με πολύ διάβασμα, μα πάνω απ' όλα με εργασία χιλιάδων ωρών. Μια έκθεση που σε κάθε της έργο ξεχωριστά-αλλά και στο σύνολό τους- αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ευαισθησία και η κατάθεση ψυχής των δημιουργών της. Μια έκθεση που σε ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και στην ιστορία και σου αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός δεν είναι απλά η κατανάλωση κάποιων εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή μας στα δρώμενα.
Κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα «άλλο»πολιτιστικό πρότυπο, από αυτά που πλασάρονται σήμερα στη νεολαία μας και όχι μόνο. Αποδεικνύει, παρακινεί, κεντρίζει τη νέα γενιά - αρκεί κάποιοι να το επιδιώκουν - για το πως μπορεί να εκφράζεται δημιουργικά μέσω των τεχνών και να τις απολαμβάνει.
Η ερασιτεχνική δημιουργία ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, την αυτενέργεια και τον αυτοσχεδιασμό, στοιχεία σύμφυτα με την έννοια του ερασιτεχνισμού.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω, πως στην πραγματικότητα ο ερασιτέχνης δημιουργός δεν «κάνει τέχνη». Ζει την τέχνη. Και αυτό ο επισκέπτης, από την πρώτη στιγμή, το εισπράττει...
Τέτοιες πρωτοβουλίες η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. μπορεί και πρέπει να τις ενισχύει ακόμα περισσότερο. Η προβολή και η ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας πρέπει να είναι στις προτεραιότητές της...
πηγή: fileleutheros

Η ιστοσελίδα parianostypos.gr σε αφιέρωμά της στην έκθεση στατικού μοντελισμού στις 13-11-2011:
Μια έκθεση η οποία φέρνει το κοινό της Πάρου σε επαφή με τη δημιουργική μοντελιστική αναπαράσταση ολοκληρωμένων ιστορικών εικόνων μέσα από σμικρυσμένα υπό κλίμακα μοντελικά αντικείμενα τα οποία προσομοιάζουν τέλεια σε πρωτότυπα και αυθεντικά που έχουν υπάρξει στην πραγματική ζωή. Οι κατασκευαστικές συνθέσεις της έκθεσης αποτελούν καρπό μιας λεπτομερειακής καλλιτεχνικής εργασίας που μόνο η αφοσιωμένη ενασχόληση με το μοντελισμό μπορεί να δημιουργήσει. 
Μέσα από τον μικρόκοσμο των μοντέλων της έκθεσης, ξετυλίγεται ενώπιόν μας ένας εκπληκτικός μικροκαμωμένος κόσμος που μας ταξιδεύει νοερά σε αληθινές σκιές της απτής πραγματικότητας διαμέσου των αντικειμένων που τον απαρτίζουν. Το μεράκι, η φαντασία και η δημιουργική προσέγγιση αποτελούν αναμφίβολα μέρος της μοντελιστικής καλλιτεχνικής ανασύνθεσης η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, άσκηση στη λεπτομερειακή ακρίβεια, πρακτικές νοητικές δεξιότητες και ερευνητική εργασία για να ολοκληρωθεί. 
Η πιστή αναπαράσταση του κόσμου μας με βάση τα μοντέλα, συνιστά σίγουρα μια απαιτητική καλλιτεχνική προσπάθεια στην οποία η μεθοδικότητα, η οργανωτική θετική σκέψη και το φιλέρευνο πνεύμα συναντούν την φιλομάθεια για την ιστορική γνώση και τις πηγές. Ο μοντελισμός, ενεργοποιώντας ολόπλευρα τις εγκεφαλικές ικανότητες εμβαπτίζοντάς τες στη γόνιμη φαντασιακή δύναμη κάθε ανθρώπου, αποτελεί μια κατ΄εξοχήν πολύτιμη πνευματική άσκηση που τίθεται στην υπηρεσία ολοκλήρωσης ενός όμορφου και άρτιου αισθητικά συνόλου.