Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

"Της Κυριακής τα είδωλα"

Συγγραφέας: Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Εκδόσεις: TOPOS Books
Έτος έκδοσης: 2011
Σελίδες: 312
Από τα στενά σοκάκια του Παγκρατίου, εκεί που μάταια προσπαθούσε με την παιδική του παρέα να μιμηθεί τις κινήσεις και τις ενέργειες που έκαναν οι ποδοσφαιρικοί ήρωες της εποχής, βρέθηκε στα μεγαλύτερα γήπεδα του πλανήτη. Σε κάποιες καλές μοίρες οφείλει, τριάντα χρόνια τώρα, την παρουσία του, ως δημοσιογράφος, σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του σπορ που αποτελεί για τον ίδιο αλλά και για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη «το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή». 
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, στο βιβλίο Της Κυριακής τα είδωλα επιχειρεί μία βουτιά στον ωκεανό των αναμνήσεων για πρόσωπα και ομάδες που ξεχώρισαν στον τόπο μας καθώς και για γεγονότα όπως τα έζησε από πολύ κοντά ως αυτόπτης μάρτυρας των μικρών στιγμών που συνθέτουν τα μεγάλα γεγονότα. Δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους συλλόγους και τους πρωταγωνιστές τους, αλλά δίνει έμφαση και σε ιστορίες που δεν βρίσκουν εύκολα χώρο στα πρωτοσέλιδα, ωστόσο είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην χώρα μας. Η περιήγηση αυτή, σε πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος δεν γίνεται επιφανειακά, ούτε λειτουργεί ως υποκατάστατο οπτιμισμού ή ως απαραίτητες ανάσες νοσταλγίας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει πρέπει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, να γίνει σύμμαχος κάθε προσπάθειας για να προσεγγίσουμε σφαιρικά το παρελθόν, το οποίο αφήνει πάντα τα ίχνη του στο αύριο. Της Κυριακής τα είδωλα όπως και το προηγούμενο βιβλίο του, Παιχνίδι χωρίς όρια, υπηρετούν την πεποίθηση του Χρήστου Σωτηρακόπουλου ότι «η καταγραφή και συντήρηση της μνήμης του παιχνιδιού είναι υποχρέωση...».

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές που στέλνουμε


Ευχές που λάβαμε




ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ


ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΟΥ

Η οικογένεια του Αθλητικού Ομίλου Πάρου εύχεται στους αθλητές όλων των τμημάτων της ομάδας μας υγεία, πρόοδο στους στόχους τους και πολλές – πολλές νίκες.
Επίσης, ο ΑΟΠ εύχεται στους φιλάθλους όλων των ομάδων, το 2012 να είναι η απαρχή για την επίτευξη κάθε στόχου.
Χαρούμενες γιορτές σε όλους και λιγότερα προβλήματα.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Κόρη οφθαλμού» δίχως κουτοπονηριές και τσιφλίκια

Η προεκλογική ζύμωση όλες αυτές τις ημέρες για τις σημερινές εκλογές της Ε.Π.Σ.Κυκλάδων στην Ερμούπολη είχε απ’ όλα. Επικρίσεις, άκομψες στιγμές, μανούβρες, πικρία, ακόμη και κατινιές. Ενδόμυχα αυτό παρακαλούσα: να είναι ολοζώντανη. Να γίνει η πλησιέστερη μικρογραφία σ’ ότι μακρόθεν βλέπουμε να είναι ο οργανισμός στον οποίο υπάγεται: η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Επίσης είδαμε συμμαχίες και ανταγωνισμό για την επιρροή των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Όλο το πακέτο. Σαν μια νησίδα άμεσης δημοκρατίας, όπως επισημάναμε στο προηγούμενο φύλλο, που οφείλει να είναι η Ε.Π.Σ.Κ.. Και, σαφώς, πουθενά δεν βλάπτει το να υπάρχει, όσο η ενεργή συμπολίτευση, άλλο τόσο και η ενεργή «αντιπολίτευση». Κάτι τέτοιο αναμένουμε να προκύψει αμέσως μετά τη σημερινή διαδικασία. Δηλαδή, ένα διοικητικό συμβούλιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά θέματα που ταλανίζουν χρόνια το ποδόσφαιρο και τα σωματεία των Κυκλάδων και, επιτέλους, κάτι σαν «αντιπολίτευση» που θα μπορεί να ομιλεί και να προτείνει. Ας ομιλεί, ακόμη για κακοδιαχείριση και για πάσης φύσεως κακώς κείμενα. Δεν απαγορεύεται. Αν τα σωματεία-ψηφοφόροι πειστούν, ανατρέπουν και φέρνουν τον επόμενο. Η συνέχεια της Ένωσης, ωστόσο, δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω. Αν πάλι όχι, πριμοδοτούν με την εμπιστοσύνη τους τον ήδη. Να προχωρήσει. Είναι όσο απλό ακούγεται, για να το κάνουμε να φαίνεται σύνθετο.
Και γιατί τα αναφέρω ολ’ άυτά; Διότι ο θεσμός Ε.Π.Σ.Κυκλάδων είναι και πρέπει να παραμείνει η «κόρη οφθαλμού» του ποδοσφαίρου στα νησιά μας.
Το μείζον πρόβλημα, στην Ένωση, δεν ήταν ότι η διοίκησή της στελεχωνόταν με ανθρώπους είτε (στην…πιο ήπια περίπτωση) μικρόνοες είτε (αν θυμηθούμε πως μεθοδεύτηκαν πολλά άλλα) κουτοπόνηρους. Το πρόβλημα είναι πως, ακριβώς επειδή πρόκειται περί κουτοπονηριάς, δεν φρόντισαν να ρυθμίσουν κάποια ζητήματα καίρια όπως οι μετακινήσεις, οι επιχορηγήσεις, οι ομάδες υποδομών, η διαιτησία. Η Ένωση έχει φτάσει πλέον σε σημείο να απαρτίζεται από στελέχη που υλοποιούν τα γούστα κάποιων, που έχουν μετατρέψει τα γραφεία της Ε.Π.Σ.Κ. σε τσιφλίκια τους. Με κάποιους διαιτητές που κάνουν «καριέρα» διά του σκοπίμως ασχημονείν στην πλάτη των κορόιδων σωματείων που αιμορραγούν για να τους πληρώνουν.
Από την άλλη, το νέο συμβούλιο που θα προκύψει καλό θα είναι να αποτελείται από ανθρώπους που θα κουβαλάνε τα ίδια μυαλά και θα συμφωνούν στις ίδιες ιδέες, ώστε να μπορούν να συνεννοούνται. Να ξεπεράσουν κάποια συμπλεγματικά ταμπού παλαιοτέρων και τις ανούσιες «σωματειακές» αποστάσεις και που να μπορούν, συνεργαζόμενοι ανεβάζοντας το επίπεδο, να μεταστρέψουν την εικόνα του κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου προς τα έξω. Γιατί ένα ποδόσφαιρο που είναι βυθισμένο στην κακομοιριά, είναι φυσικό ότι δεν παράγει. Κι αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Τόσο ο πρώτος υποψήφιος, και νυν πρόεδρος, κ.Σιγάλας, όσο και ο δεύτερος, και επί σειρά ετών προπονητής στις Μικτές ομάδες, κ.Καφτηράνης.
Στις 18 Δεκεμβρίου κιόλας, αμέσως μετά τη διαδικασία, ο εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να βάλει μπροστά ένα πρότζεκτ για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες. Ένα πρότζεκτ για όλα τις κυκλαδίτικα σωματεία, όλους τους κυκλαδίτες ποδοσφαιριστές, και κυρίως όλα τα τμήματα υποδομών. Ένα πρότζεκτ, όχι μόνον αγωνιστικό. Αλλά ένα πρότζεκτ, που δεν θα υποθηκεύει, απεναντίας θα εγγυάται και την οικονομική και την αγωνιστική ισορροπία-παρουσία των ομάδων μας.
Έτσι θα οικοδομηθεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η ηρεμία. Όχι με το να τρελαίνουν τα σωματεία. Μονάχα με το να τα πείθουν.
Στα καθαρά αγωνιστικά τώρα, την Κυριακή είχαμε επιτέλους την πρώτη νίκη του Α.Ο.Πάρου απέναντι στον Πανθηραϊκό. Μια σημαντική νίκη από έναν ελλιπέστατο Α.Ο.Π.. Το σημειώναμε σε τούτη δω την στήλη ότι η ομάδα της Παροικιάς πρωτίστως δεν είναι τόσο κακή όσο έδειχναν τα αποτελέσματα της. Τα προβλήματα, επί της ουσίας αποδείχτηκε, ότι ποτέ δεν είναι τόσο τραγικά και αξεπέραστα όσο μπορεί να φαίνονται. Έτσι κι αλλιώς το γνώριζαν όλοι στην ομάδα. Πιο κάτω δεν είχε. Το έξτρα που ανέδειξε να φανεί, ήταν ότι ο Α.Ο.Π. εμφανίστηκε την Κυριακή… νευριασμένος. Πώς, γιατί, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έβγαλε κάτι σαν δημιουργικό θυμό. Ο συνδυασμός, επιθυμία και ένταση, αρκούσε! Για τον Νηρέα και τις αμυντικές αδυναμίες που παρουσιάζει εφέτος έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Στον αγώνα με τη Θύελλα, όπου και ηττήθηκε, έκανε ένα παιχνίδι στο οποίο δεν έβγαλε ούτε ίχνος «επιθετικής προσωπικότητας», οπότε δεν έβαλε και την αντίστοιχη απαίτηση στον εαυτό του. Ο Νηρέας φαίνεται ότι έχει την ανάγκη να απεγκλωβιστεί από το μονοδιάστατο και να βάλει πιο δύσκολα πράγματα στον αντίπαλο.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 17-18 Δεκεμβρίου

Πότε μας προστατεύσατε κ. Σιγάλα;

Με αφορμή την επανεκλογή του-επί 24 χρόνια-προέδρου της Ε.Π.Σ.Κυκλάδων αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο από μέλος της διοίκησης του Α.Ο.Πάρου με κάποιες ερωτήσεις-επισημάνσεις στο πρόσωπο του κ.Σιγάλα. Ο τίτλος είναι πολύ εύστοχος και μπορεί κάλλιστα να τον ασπαστούν πολλά σωματεία για όσα έχουν υποστεί κατά καιρούς φτάνοντας σε σημείο να νιώθουν ότι δεν υπάρχει κάποιος να τα προστατεύσει.

"Σήμερα, 17/12/2001, είναι μία από τις πλέον κρίσιμες μέρες για το μέλλον του Κυκλαδικού ποδοσφαίρου.
Οι σημερινές εκλογές είναι η απαρχή δύο δρόμων μέσα στο οικονομικό μνημόνιο που δυστυχώς έχει πλήξει την ευγενέστερη απασχόληση των θιασωτών του αθλητισμού. Το οικονομικό μνημόνιο έχει πλήξει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που δεν έχει κανένα έσοδο.
Το να ασχολείσαι με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό των Κυκλάδων και ιδιαιτέρως με το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των νησιών μας είναι σήμερα, τουλάχιστον παλαβομάρα. Τρέχεις δεξιά και αριστερά προκειμένου να εξασφαλίσεις κανένα ευρώ παραπάνω και να πάει η ομάδα του χωριού σου, της περιοχής σου, του νησιού σου, σε διπλανό νησί και να αγωνιστεί. Γίνεσαι ρεζίλι, «μασάς», δεν μιλάς, λες «καλημέρα» ακόμα και σ' αυτούς που δεν γουστάρεις, για να πάρεις καμία συνδρομή ή κανένα ευρουλάκι. Γίνεσαι ζητιάνος για αυτό που πιστεύεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Η κορυφή της πυραμίδας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες λέγεται ΕΠΣΚ. Πρόεδρος της είναι ο κ. Σιγάλας. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι κακός ως παράγοντας. Δεν το πιστεύω άλλωστε. Έχω την εντύπωση ότι αγαπάει το ποδόσφαιρο και κάπως έτσι πρέπει να είναι η πραγματικότητα. Ισχυρίζομαι όμως μετά επιτάσεως ότι πρέπει να δώσει τη θέση του σε κάποιον άλλο στην ηγεσία της ΕΠΣΚ.
«Γιατί» θα με ρωτήσετε. Θα σας πω λοιπόν ένα απλό και μικρό περιστατικό, που όμως εκείνος θα έπρεπε ως πρόεδρος να έχει βρει τη λύση.
Ο μικρός, αλλά τίμιος ΑΟΠ, που δουλεύει και προσπαθεί για τα τμήματα υποδομής και μετέχει σε όλα τα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ, αγωνίστηκε την περασμένη Κυριακή με τον Πανθηραϊκό. Ο μικρός, αλλά τίμιος ΑΟΠ προσβλήθηκε από τον διαιτητή του αγώνα κ. Σουλτάνη, που συνεχώς από την ώρα που ήρθε στο γήπεδο απαιτούσε να πληρωθεί το διαιτητικό τρίο.
Ο σεμνός, μικρός, αλλά τίμιος ΑΟΠ, δεν έχει «φάει» ποτέ, ούτε ένα ευρώ από υποχρέωση σε τρίτο. Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, όχι γιατί μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια μας, αλλά γιατί έχουμε μάθει ότι όλα τα ΔΣ του ΑΟΠ ήταν τίμια και πλήρωναν πάντα τις υποχρεώσεις του. Πληρώνουμε γιατί έτσι πρέπει, και γιατί απλώνουμε τα πόδια μας, μέχρι εκεί που μας παίρνει το σεντόνι μας.
Για να επανέλθω στην υπόθεση του αγώνα με τον Πανθηραϊκό, ο ΑΟΠ πλήρωσε το διαιτητικό τρίο από Σύρο 400 ευρώ. Για εμάς είναι πολλά λεφτά. Δεν ξέρω αν για άλλες ομάδες είναι μικρό ποσό, αλλά για τον μικρό, αλλά τίμιο ΑΟ Πάρου είναι πολλά λεφτά. Μεταξύ άλλων στο «τιμολόγιο» της διαιτησίας προλαμβανόντουσαν και 60 ευρώ δωμάτιο ξενοδοχείου. Με το χέρι στην καρδιά σας λέω, ότι αξιοπρεπέστατα, κεντρικότατα και καθαρότατα με όλες τις ανέσεις και κομφόρ δωμάτια στην Παροικιά αυτή την εποχή, δεν στοιχίζουν πάνω από 20-25 ευρώ. Να το πω πιο απλά. Δεν υπάρχει αυτή την εποχή ξενοδοχείο στην Παροικιά με κόστος διαμονής 60 ευρώ. Εμείς όμως πληρώσαμε 60 ευρώ ξενοδοχείο...
Μεταξύ των άλλων, πληρώσαμε στο «τιμολόγιο» της διαιτησίας και εισιτήριο βοηθού διαιτητή, από Πειραιά προς Πάρο! Αν δεν κάνω λάθος, οι διαιτητές των παιχνιδιών στις Κυκλάδες είναι από την  τοπική Ένωση. Όπως μου εξήγησαν ο βοηθός διαιτητή διαμένει στην Αθήνα (νομίζω για σπουδές - δεν παίζει ρόλο). Δηλαδή, αν ο βοηθός διαιτητή διέμενε στην Αλεξανδρούπολη ο μικρός, πλην τίμιος ΑΟΠ, έπρεπε να του πληρώσει το εισιτήριο για να έρθει από την Ανατολική Μακεδονία;
Όταν λοιπόν, για πολύ - πολύ απλά πράγματα, η ΕΠΣΚ δεν κοιτάζει να διαφυλάξει τα σωματεία των νησιών μας, εγώ δεν έχω κάθε δίκιο να πω «στο καλό κ. Σιγάλα».
 Δημ.Μ.Μπελέγρης
Υ.Γ. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες επί σελίδων για την αδιαφορία της ΕΠΣΚ σε παρόμοια θέματα και για τις δημόσιες σχέσεις της με την Ένωση διαιτητών Κυκλάδων. Ειλικρινά βαριέμαι. Όπως βαριέμαι να απαντήσω στα τόσα «εγώ» του κ. Σιγάλα που έγραψε σε μία προσωπική του ανακοίνωση για να προβάλλει την εκ νέου υποψηφιότητά του.
Υ.Γ. 2: Ο μικρός, αλλά τίμιος ΑΟΠ έχει δύο μέλη του - υποψήφιους - στο ψηφοδέλτιο του κ. Καφτηράνη. Τον κ. Η. Κουντρομιχάλη (πρ. πρόεδρο της ομάδας μας), και την κ. Μ. Τσαντάνη (πρώτη γυναίκα που μετέχει στις εκλογές της ΕΠΣΚ). Και οι δύο έχουν σοβαρή και ανόθευτη άποψη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Βοηθήστε τους και από τα άλλα τα νησιά. Ας ψηφίσουμε νέα άτομα. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στην ΕΠΣΚ, εδώ είμαστε και πάλι!"
Αυτά να τα έχει υπ' όψιν του για την "νέα αρχή" που εξαγγέλει δεξιά κι αριστερά ο πρόεδρος της Ένωσης.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Νέα νίκη για την ομάδα Νέων του Νηρέα

Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα Νέων της Ε.Π.Σ.Κ. η ομάδα του Νηρέα κλείνοντας έτσι τον πρώτο γύρο με το απόλυτο των βαθμών. Την Τετάρτη ο Νηρέας επικράτησε του Πανναξιακού με 2-1 στο Δημοτικό στάδιο Πάρου και πρέπει να συμβούν απίθανα πράγματα για να χάσει την πρώτη θέση του ομίλου. Το σκορ άνοιξε ο Κρητικός με όμορφη εκτέλεση φάουλ και το δεύτερο τέρμα σημείωσε ο Πραμάτιας με κοντινή κεφαλιά. Η ομάδα Νέων παρατάχτηκε με τους: Καρποδίνη, Μίνγκο, Τέτλα, Καραφυλλάκη, Χασάνι(Σκουλάξινος), Τσιγώνια, Χατζία, Μετάι(Τριπολιτσιώτης), Κρητικό, Μενέγο(Ζίμπερι), Πραμάτια. Το Σάββατο οι ακαδημίες του Νηρέα "ΝΑΟΥΣΑ 2010" θα αγωνιστούν στο γήπεδο των Μαρμάρων με τις ακαδημίες του Μαρπησσαϊκού. Στις 09:30 θα παίξει το τμήμα των Μίνι και στις 10:30 αυτό των Τζούνιορ.
Τέλος, χθες στο μίνι γήπεδο του CornerSport Cafe πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση όλων των τμημάτων των ακαδημιών του συλλόγου για το φετινό ημερολόγιο.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σαν μια νησίδα άμεσης δημοκρατίας


Και «έτσι ξαφνικά», που άδει και ο αοιδός, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων προκήρυξε εκλογές επικαλούμενη τροποποίηση του καταστατικού της από τον Μάιο. Τις ανακοίνωσαν μόλις την περασμένη Δευτέρα και διεξάγονται σύντομα. Το ερχόμενο Σάββατο.
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων υπήρξε το γέννημα της ρεαλιστικής ανάγκης στην οποία βρέθηκαν οι ομάδες των Κυκλάδων ώστε να φέρουν πιο κοντά-μέσω του ποδοσφαίρου-τα νησιά μας. Σήμερα, εκείνη η ανάγκη έχει πιάσει γερή ρίζα, τόσο που εξελίχθηκε σε φιλοτιμία για τους πρωταγωνιστές της: τους ερασιτέχνες παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Για την ακρίβεια, σε φιλοσοφία. Δημιουργήθηκαν πρωταθλήματα με ομάδες απ’ όλα τα νησιά μας και για όλες τις ηλικίες. Έγινε ένας τρόπος να ζει ο κάθε Κυκλαδίτης ποδοσφαιρόφιλος. Ένας μοναδικός, στη δική μας πραγματικότητα, τρόπος. Στον οποίον τρόπο, αφιερώθηκε πολύς κόπος και πολύτιμος χρόνος ανθρώπων.
Παλαιότερα, μπορώ να θυμάμαι από αναφορές του αείμνηστου-και εκ των ιδρυτών της Ένωσης-Άγγελου Κορτιάνου, για την προσέλευση, αλλά και για το πόση χαρά έβγαζαν τα πρόσωπα εκείνων που προσέρχονταν στην Ερμούπολη είτε για την κάλπη είτε για να συνεδριάζουν και να παίρνουν αποφάσεις για το καλύτερο των σωματείων. Τη χαρά της συνειδητής συμμετοχής. Την αίσθηση της (συν)υπευθυνότητας για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης και του κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου.
Αυτό, η σύνεση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μαζική συμμετοχή, ήταν μία κατάκτηση. Σαν μια νησίδα, άμεσης δημοκρατίας. Στη δημοκρατία του ποδοσφαίρου ιδίως, ενός χώρου φύσει προνομιακού για ν’ ανθεί η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων, ενός χώρου όπου ένα πράγμα συμβαίνει κι όμως τροφοδοτεί εκατό γνώμες, ήταν απαραίτητη αυτή η μαζική συμμετοχή με ανθρώπους να έρχονται από κάθε γωνιά των Κυκλάδων. Με τα χρόνια, και με την πολυετή παρουσία του κ.Σιγάλα στην προεδρία της Ένωσης, η μαζικότητα της συμμετοχής εξανεμίστηκε, το ενδιαφέρον ατόνησε. Την ευθύνη σαφώς και δεν την επωμίζεται εξ’ ολοκλήρου ο κ.Σιγάλας. Πάνω απ’ όλα μεγάλη ευθύνη φέρουν τα ίδια τα σωματεία που δεν παγίωσαν την ενεργό συμμετοχής τους σε κάθε δραστηριότητα της Ένωσης. Ο κ.Σιγάλας ευθύνεται, κυρίως για κάποιες υποχρεωτικές συναινέσεις σε οικονομικά και αγωνιστικά θέματα αναγκάζοντας τα σωματεία να έχουν μόνο υποχρεώσεις δίχως να αξιώνουν, επί της ουσίας, κανένα από τα πολλά δικαιώματά τους. Όμως, οι υποχρεωτικές συναινέσεις, άνωθεν/έξωθεν και με το μαστίγιο επιβαλλόμενες, είναι…για αλλού κι όχι για το ποδόσφαιρο. Ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης ουδέποτε διεκδίκησε τα δικαιώματα των κυκλαδίτικων ομάδων από όργανα της Πολιτείας. Αλήθεια, κ.Σιγάλα, εκτός από το ν’ αφήνετε τα εξαμβλώματα να γίνουν αποστήματα και ύστερα να τα κυνηγάτε από πίσω, τι άλλο κάνατε για να παρέμβετε και να τα προλάβετε; Θα μπορούσε να είναι ερώτημα από την εφημερίδα μας, όχι μόνο για την έως τώρα θητεία του Γιάννη Σιγάλα, αλλά και για όποιους εκλεγούν και κληθούν να διοικήσουν σε λίγες ημέρες. Περισσότερα, όμως, για τα της Ε.Π.Σ.Κ. στο φύλλο της επόμενης εβδομάδας.
Μέσα σε όλ’ αυτά είχαμε και μπάλα, όπως διαβάζετε αναλυτικά στις σελίδες της εφημερίδας μας. Εδώ θα κάνω μονάχα κάποιες μικρές επισημάνσεις. Ο Α.Ο.Πάρου στην ιδέα και μόνον, ότι αίφνης αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν ένα ολόκληρο ματς με ντεζαβαντάζ λόγω των δύο αποβολών, ενεργοποίησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της συσπείρωσης. Ο καθένας από τους παίκτες, αντανακλαστικά, συνεισέφερε το παραπανίσιο του σε τρεξίματα. Κι όλοι μαζί, έκαναν μια συγκλονιστική προσπάθεια μπας και καταφέρουν να πάρουν κάτι σε αγώνα εννέα εναντίον έντεκα. Την ίδια στιγμή, σιγά-σιγά αναδύονται στο προσκήνιο της ομάδας νεαροί παίκτες που θα βοηθήσουν στη ροή του πρωταθλήματος και στην ομαλή συνέχεια του συλλόγου. 
Ο Νηρέας, από την άλλη, έκανε την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που βοηθάει την ομάδα. Καλώς ή κακώς επίσης, με το αποτέλεσμα όλα είναι πιο εύκολο να γίνουν πιστευτά. Ενδεχομένως, να γίνουν και πειστικά. Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Νηρέας δεν έχει βρει ακόμα τη «χημεία» του σαν ομάδα. Είναι και ανέφικτο με όλο αυτό το αγωνιώδες και αδιάκοπο μπες-βγες στην ενδεκάδα και στο ρόστερ, λόγω απουσιών και αποχωρήσεων. Το μόνο που μοιάζει να έχουν βρει όλοι όσοι ζουν καθημερινά τον Νηρέα είναι η πίστη στην ομάδα. Και η επιθυμία να δείξουν, πρώτα στον εαυτό τους και έπειτα στην ομήγυρη, σημεία ζωής. Όσο για τον Αστέρα, είναι ένας ύμνος, η όλη αγωνιστική εικόνα υγείας, στη δουλειά του προπονητή κ.Κένερ. Και μια δεύτερη σκέψη, πόσο αυτή η ομάδα έχει αδικήσει τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια. Σφόδρα.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 10-11 Δεκεμβρίου

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βαριά ήττα για τους Παίδες, φουλ για πρωτιά οι Νέοι

Όρθιοι από αριστερά: Τριπολιτσιώτης, Ρούσσος, Φωκιανός, Ραυτόπουλος, Χασάνι, Μαθιέλλης, Μπερσάκου. Καθιστοί: Κορτιάνος, Ζίμπερι, Ζενέλι, Σιφναίος, Αρκουλής, Τζανακόπουλος
Την ήττα με το βαρύ 10-3 γνώρισε η ομάδα Πάιδων του Νηρέα στην Νάξο από τον Πανναξιακό το περασμένο Σάββατο για το πρωτάθλημα Πάιδων της Ε.Π.Σ.Κ.. Η ομάδα της Νάουσας με πολλούς παίκτες του 1998 και '99 στη σύνθεσή της και με αρκετές απουσίες αντέδρασε 15' πριν το ημίχρονο και μείωσε από 4-0 σε 4-3 με δύο γκολ του Κορτιάνου και ένα του Ραυτόπουλου. Στην επανάληψη τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας του Νηρέα και δίχως εναλλακτικές επιλογές η ομάδα ηττήθηκε με αυτό το βαρύ σκορ. Την Τετάρτη η ομάδα Νέων του Νηρέα αντιμετωπίζει στις 19:30 στο Δημοτικό στάδιο Πάρου τον Πανναξιακό για το αντίστοιχο πρωτάθλημα και με νίκη έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ένας καθρέφτης και δύο πυλώνες

Για να είμαι σε θέση να γράψω για την ομάδα του Α.Ο. Πάρου προσμετρώ και συνυπολογίζω πολλά. Εννοείται, πως δεν είμαι ο πιο αξιόπιστος κριτής, αφού δεν μπορεί να είναι επαρκές το δείγμα των παιχνιδιών που έχω παρακολουθήσει από κοντά. Αλλά μέσα από κάμποσες «ποδοσφαιρικές» συζητήσεις με ανθρώπους που είναι κοντά στην ομάδα μπορώ να σταθώ σε κάποια βασικά περί του ποδοσφαίρου. Ο ΑΟΠ είναι κεντρικό μέγεθος στην αθλητική σκηνή του νησιού και οι εξελίξεις στο αγωνιστικό του μέρος μας αφορούν. Εμείς, όμως, που δεν μπορούμε να πονάμε αλλά μόνο να συμπονάμε τις ομάδες μας, που έχουμε να θυμόμαστε καλές εποχές - τόσο από τον ΑΟΠ όσο και από τον Νηρέα - και ν’ αντιλαμβανόμαστε τη στενοχώρια (βάζοντας τον εαυτό μας, ο καθένας για τη δική του ομάδα, στη θέση) του ανυποψίαστου φιλάθλου, το χρέος μας είναι να σημειώνουμε μερικά πράγματα. Να προσπαθούμε, τουλάχιστον, από τούτη εδώ τη στήλη.
Πλέον, μετά το τρίτο άτυχο αποτέλεσμα με τον Παμμηλιακό, για την ομάδα του ΑΟΠ ισχύει απόλυτα το «ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις, είσαι υποχρεωμένος να το κοιτάξεις». Παίκτες, προπονητής και διοίκηση οφείλουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να συνεχίσουν. Ενωμένοι. Διότι, τις πιο πολλές φορές για έναν σύλλογο, το μόνο σίγουρο «γρήγορο και άκοπο» είναι το πισωγύρισμα. Ιδίως, όταν η ανέλιξη, νωρίτερα, έχει πάρει και τα χρόνια της και τον κόπο της. Αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και δεν υπάρχει φέτος στην ομάδα δεν είναι οι παίκτες. Είναι η ενέργεια, η επιθυμία, το χαμόγελο, η «πείνα», το ηθικό. Ο ΑΟΠ δείχνει κατάκοπος, άκεφος, ανασφαλής, ανίκανος να εντυπωσιαστεί από οποιοδήποτε κίνητρο. Συμβαίνει, διότι η ομάδα στο γήπεδο φαίνεται κακομεταχειρισμένη. Αδειανή. Ξέπνοη. Από την άλλη, τα παιδιά του Παμμηλιακού έδειξαν πως ξέρουν να σταθούν, να στηθούν, να μαρκάρουν, να πηδήσουν, να βγάλουν την μπάλα από την άμυνά τους και όχι να διώξουν την μπάλα από την άμυνά τους, να παίξουν την κόντρα. Μέχρι εκεί. Μία δική τους συνεισφορά στο να έβλεπε ξεκάθαρα η ομάδα της Πάρου με τι είχε να κάνει. Ό,τι επιδίωκε έπρεπε να τους το πάρει. Με το καλό ή με το ζόρι. Πάντως, όχι δίχως κόπο και ιδρώτα.
Στο παιχνίδι του Νηρέα, με τον Πανθηραϊκό στη Σαντορίνη, είχαμε για αρχή μια από τα ίδια. Ένα γκολ στην πλάτη νωρίς, αποδιοργάνωση, πτώση αυτοπεποίθησης. Προσφυγή σε ανορθόδοξο παιχνίδι μέχρι να βγει το ημίχρονο. Η πληγή του Νηρέα φέτος είναι οι αφόρητα πολλές «μισές» επεμβάσεις. Δεν καθαρίζονται οι φάσεις, μια και έξω. Δίνονται, στην ίδια φάση, δεύτερες (ακόμη και τρίτες) ευκαιρίες. Έτσι δέχτηκε η ομάδα, σαν να πήγαινε γυρεύοντας, το 1-0. Έτσι, παραλίγο να δεχτεί και το 2-0 προς το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα της ομάδας άλλαξε. Όχι κάτι ιδιαίτερο. Αλλά, οπωσδήποτε, φάνηκε ομάδα. Συμπαγής, καλή στα βασικά, οργανωμένη και τακτοποιημένη, ήξεραν τι είχαν να κάνουν και το κυριότερο, ήρεμοι στο παιχνίδι τους. Έτσι κατάφεραν να ισοφαρίσουν ενώ παραλίγο να κάνουν και την ανατροπή.
Εδώ, όμως, θέλω (πρώτη φορά να εστιάσω σε πρόσωπα και) να σταθώ σε δύο ποδοσφαιριστές σημαντικούς για τον Νηρέα και την «κουλτούρα» που θέλει να περάσει στο παιχνίδι του με τόσους νεαρούς παίκτες εφέτος στο ρόστερ του. Την «κουλτούρα της αυτογνωσίας» που διαχέεται στον κίτρινο οργανισμό από τους δύο ανεκτίμητους πυλώνες του Νηρέα, τον Μοστράτο και τον Δελημπαλταδάκη, και φτάνει μέσα στο μυαλό όλων των άλλων παικτών. Ο Νηρέας, περί τον Δελημπαλταδάκη, «κάνει άμυνα». Κανονική. Συνειδητή άμυνα, υπεράνω των λοιπών προσώπων του μηχανισμού. Σε οποιονδήποτε συνδυασμό, ο καταλύτης είναι ο Μάνος. Όσο για τον Μοστράτο, που σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, αυτός πάλι είναι «μία κατηγορία» μονάχος. Δικαίως, παραμένει η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αξία του νησιού. Και τούτο, απ’ τον καιρό που είχε εκτιμήσει αυτή την αξία ο Αθηναϊκός (ομάδα Β’ Εθνικής τότε), δεν αλλάζει. Είτε ο Μοστράτος είναι στα πάνω του, είτε στα κάτω του, πρόκειται για τον πιο προικισμένο παίκτη του Νηρέα στο να ξέρει τι θα κάνει με την μπάλα προτού την ακουμπήσει. Κι αυτό που ξέρει, είναι το σωστό. Και το κάνει. Δεν το βρίσκεις, εύκολα στις Κυκλάδες.
 
Υ.Γ. Περί Ε.Π.Σ. Κυκλάδων και ενστάσεων: Απ’ τη στιγμή που χάσκει κενό πρόβλεψης στον κανονισμό, όλες οι εμπλεκόμενες - ενδιαφερόμενες ομάδες το μόνο που μένει και κάνουν είναι να ερμηνεύουν. Φύσει η ερμηνεία είναι, λίγο ή πολύ, κατά το δοκούν.
 
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ" 3-4 Δεκεμβρίου

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΣ Κυκλάδων. Ψηφοδέλτιο από τον Χρ. Καφτηράνη

Η πολύχρονη παραμονή του κ. Γ. Σιγάλα στη θέση του προέδρου της ΕΠΣ Κυκλάδων φαίνεται ότι παίρνει τέλος το επόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Ένωσης.
Οι εκλογές παρόλο που ανακοινώθηκαν ξαφνικά από την ΕΠΣΚ φαίνεται ότι δεν έκαμψαν τη διάθεση των ποδοσφαιρικών σωματείων των Κυκλάδων που ζητούν αλλαγή στα διοικητικά. Όλα σχεδόν τα σωματεία των Κυκλάδων θεωρούν ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΣΚ κ. Γ. Σιγάλας δεν διεκδίκησε τα δικαιώματα των ομάδων από τα όργανα της πολιτείας με τον τρόπο που έπρεπε.
Αποτέλεσμα είχαμε το ποδόσφαιρο στις Κυκλάδες να αιμορραγεί και οι οικονομικές δυσκολίες να απειλούν ακόμα και τη συνέχιση του πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος (που με ευθύνη της ΕΠΣΚ) κατάφερε να είναι το δαπανηρότερο (για τις ομάδες) σε όλες τις ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ικανοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες των Κυκλάδων ήρθαν σε σύγκρουση με το σημερινό πρόεδρο της ΕΠΣΚ κ. Σιγάλα με αποτέλεσμα η ένωση μας λίγες μέρες μετά τις προηγούμενες εκλογές της να έχει φυγή παραγόντων...
Όλα αυτά σε λίγες μέρες θα αποτελούν παρελθόν, καθώς, με πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Καφτηράνη σχηματίζεται ανεξάρτητος συνδυασμός προκειμένου να διεκδικήσει τις εκλογές της ΕΠΣΚ που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα στα γραφεία της ένωσης.
Σ' αυτό τον συνδυασμό θα μετέχουν και παράγοντες από την Πάρο και έτσι το νησί μας δεν θα είναι πια παρατηρητής των γεγονότων στην ΕΠΣΚ, αλλά θα μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «F» από τη Σύρο, θεωρείται πολύ δύσκολο να σχηματιστεί συνδυασμός από τον κ. Γ. Σιγάλα, αφού μέχρι και χθες το βράδυ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερους από 5-6 υποψήφιους για να συμμετέχουν στις εκλογές. Έστω και την ύστατη στιγμή δεν είναι κακό εκ μέρους του κ. Σιγάλα να δηλώσει ότι δεν θα μετέχει στις εκλογές της ΕΠΣΚ και όλες οι υγιείς ποδοσφαιρικές δυνάμεις να ενωθούν στο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο υπό τον κ. Χρ. Καφτηράνη.

Υ.Γ. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τις ανύπαρκτες επιδοτήσεις των ομάδων μας, για τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για τις διαιτησίες των αγώνων, για τις πληρωμές σε «τρίτους» για κάθε αγώνα (π.χ. γιατρούς), για τις μετακινήσεις τους και τις ανύπαρκτες εκπτώσεις κλπ. Θα μπορούσαμε επίσης, να γράψουμε πολλά, και για τα τεράστια ποσά που ζητά κάθε εβδομάδα η ΕΠΣΚ από τα σωματεία για πταίσματα στα οποία θεωρεί ότι υποπίπτουν. Πράγματα δηλαδή χιλιοειπωμένα. Θεωρούμε ότι η υπερηφάνεια όλων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στις Κυκλάδες δεν το επιτρέπει. Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα της αποχώρησης του κ. Σιγάλα.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Α.Μ.Ε.Σ.ΝΗΡΕΑΣ 1959: ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ομάδα του Νηρέα στις αρχές της δεκαετίας του '80

ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η μοίρα των Παριανών νεαρών ποδοσφαιριστών, όταν τελειώσουν το Λύκειο είναι κοινή. Ανάλογα σε ποια πόλη συνεχίζουν τις σπουδές τους, ψάχνουν παράλληλα και την ανάλογη ομάδα ποδοσφαίρου για να στεγάσουν τα ποδοσφαιρικά τους όνειρα και να εξακολουθήσουν να κάνουν το αγαπημένο τους χόμπυ. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τα παιδιά, δεδομένου του λιγοστού τους χρόνου, αλλά και των αποστάσεων που έχουν να διανύσουν καθημερινά για τις προπονήσεις. Όμως η αγάπη γι' αυτό που κάνουν, υπερπηδά τα εμπόδια και οι περισσότεροι συνεχίζουν την καριέρα τους και μάλιστα σε όχι ευκαταφρόνητες ομάδες και σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Διαβάστε παρακάτω ότι πληροφορίες συλλέξαμε για τα παιδιά. Θέλουμε να ξέρουν ότι όλοι οι ποδοσφαιράνθρωποι του νησιού, πάντα ενδιαφερόμαστε γι' αυτούς και πάντα στις αθλητικές εφημερίδες κοιτάζουμε τα ρεπορτάζ των ομάδων τους με την αγωνία να διαβάσουμε τα ονόματά τους.
Ξεκινάμε με τον ΑΓΓΕΛΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ, ο οποίος μετά από μία επιτυχημένη χρονιά στον Παλληνιακό, που τερμάτισε πέμπτος στην Α΄κατηγορια ανατολικής Αττικής, εφέτος πήρε προαγωγή στην Δ΄Εθνικη και συγκεκριμένα στον Αήττητο Σπάτων. Αγωνίζεται στον ένατο όμιλο και ο ΑΓΓΕΛΟΣ δείχνει να καθιερώνεται βασικός μετά από τις πολύ καλές εμφανίσεις του. Στον ίδιο όμιλο έχουμε πολύ δυνατή εκπροσώπηση, αφού παίζουν επίσης ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΛΚΑΣ στον Εθνικό Πειραιώς, ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΜΠΑΣΗΣ στον Αστέρα Βάρης και οι ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΝΕΚΑ και ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΑΡΑ στην Ολυμπιάδα Κερατσινίου. Ο Παύλος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και σιγά-σιγά μπαίνει στην πρώτη ομάδα, ο Βαγγέλης μετά την επιτυχημένη του πορεία στους νέους του Ολυμπιακού και μια περιπλάνησή του στην επαρχία, ενισχύει τον Αστέρα, ενώ οι Ορέστης και Ανδρέας αφού πέρυσι έπαιξαν στη ομάδα νέων του Εθνικού Αστέρα, εφέτος προσπαθούν να διακριθούν με τα χρώματα της πρωτάρας, στη Δ΄Εθνική, Ολυμπιάδας. Στην Δ΄Εθνική και συγκεκριμένα στην Ελασσόνα αγωνίζεται και ο Χρήστος Αριανούτσος, που ακολούθησε τον προπονητή του στον Ολυμπιακό Αλέκο Αλεξανδρή. Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΟΥΣΟΥΛΑΣ μετά τον Φωστήρα και την Αταλάντη, τώρα παίζει στην ισχυρή Μάχη Μαραθώνα στο πρωτάθλημα Α΄ΕΣΚΑΝΑ, ενώ στο ίδιο πρωτάθλημα συμμετέχει και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ με τα Γλυκά Νερά. Τα αδέλφια ΝΙΚΑ συνεχίζουν το ποδόσφαιρο, ο μεν Ανδρέας στους εφήβους του Ελπιδοφόρου ο δε Κώστας στον Οδυσσέα Αναγέννησης. Στην Α΄ΕΠΣΑ με τα χρώματα του Ηρακλείου αγωνίζεται ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ πρωταθλητισμό στην Α΄ΕΠΣΠ με τον ΕΡΜΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ κάνει ο ΚΡΙΣΤΟ ΝΙΝΟ, που αφού ψήθηκε πέρυσι στην ομάδα νέων, εφέτος έχει προωθηθεί στην πρώτη ομάδα και παίρνει χρόνο συμμετοχής από τον προπονητή του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΚΑ, που τον έχουμε εδώ κοντά μας, αφού αγωνίζεται με τα χρώματα του Παναξιακού στο πρωτήθλημα της Δ΄Εθνικής.
Χρήστος Σαρρής
Αναδημοσιεύουμε από το http://pantheonfootball.blogspot.com/

ΜΙΑ ΦΩΤΟ, ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!