Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

"Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ"

Εκδόσεις: Μπαρτζουλιάνος & Παρουσία
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 140

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, μιλάμε για ένα διαφορετικό κόσμο. Πρόκειται για μια αθλητική κοινωνία που αναπτύσσεται και αναπνέει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής δομής και διέπεται από τη δική της λογική.
Η δύναμή της είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους παραδοσιακούς χώρους της τέχνης όπως η λογοτεχνία, ακόμα και η ζωγραφική. Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια βιβλιοθήκη, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία για το ποδόσφαιρο, όπως επίσης υπάρχουν και πολλά εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τη στρογγυλή θεά.
«Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ» (εκδόσεις «Μπαρτζουλιάνος» και «Παρουσία») αποτελείται από έντεκα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων, που διανθίζονται από πίνακες του ζωγράφου Δήμου Φλέσσα με θέμα το ποδόσφαιρο. Οι πίνακες του Φλέσσα δημιούργησαν πραγματική αίσθηση όταν παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Mουντιάλ της Γερμανίας το 2006.
Όσον αφορά την «ΕΝΤΕΚΑΔΑ», μια προσεκτική ανάγνωση μας εισάγει απευθείας στην καρδιά του ποδοσφαιρικού μεγαλείου.
*Η μπάλα είναι πυγμαχία, μποξ, βγαίνουμε να κερδίσουμε πάντα.(Μικτή Κόσμου)
*Η αφοσίωση στην ιδέα της οπαδικής κουλτούρας συνιστά για κάθε άνδρα, την ιδιωτική του λογοτεχνία (Γήπεδο από Πλαστελίνη)
*Οι σύγχρονες κοινωνίες μας είναι κρύες, γι’ αυτό το μπλε έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών: είναι το έμβλημα, το σύμβολο και το πιο αγαπημένο χρώμα. (Το Μπλε της Μάντσεστερ Σίτυ)
*Οι νύχτες του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ιερές για μένα την εποχή που ήμουν φοιτητής στη Γαλλία.
*Ακόμα και η πιο δελεαστική πρόταση δεν είχε καμιά τύχη για να με κάνει να αφήσω το σπίτι μου, την τηλεόρασή μου και το ασύγκριτο σασπένς που μου προσέφεραν οι κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας. (Η Χαμένη Ευκαιρία)

Την χρυσή συγγραφική εντεκάδα του βιβλίου απαρτίζουν οι Θανάσης Βαλτινός (Δεξί Μπακ), Αλέξανδρος Ασωνίτης (Μικτή Κόσμου), Δημήτρης Βαρβαρήγος (Το Μπαστούνι του Γκόμεζ Ντα Σίλβα Μινέιρο),Μηνάς Βιντιάδης (Το Πέμπτο Πέναλτι), Στέφανος Δάνδολος (Γήπεδο από Πλαστελίνη), Βασίλης Καλαμαράς (Το Μπλε της Μάντσεστερ Σίτυ), Ξενοφώντας Μπρουντζάκης (Το Μπακότερμα), Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Τα Ασημένια Εικοσάρικα), Μιχάλης Σπέγγος (Ο Φάνης), Αλέξης Σταμάτης (Έντεκα με την Πρώτη), Γιάννης Τριάντης (Τα Όνειρα του Μανσουρ), Θανάσης Χειμωνάς (Η Χαμένη Ευκαιρία), Ηλίας Λάγιος (Μπαλλάντα του Απερχόμενου Ντρίπλερ του Καιρού Τούτου).
Για όσους λοιπόν αγαπούν το ποδόσφαιρο και βλέπουν την τέχνη και όχι την τεχνική, τότε είναι σίγουρο ότι θα «ταξιδέψουν» για λίγο με την «ΕΝΤΕΚΑΔΑ».

…Ο θρίαμβος της ποδοσφαιρικής ομάδας κάποιου αποζημιώνει παροδικά για τις αποτυχίες της καθημερινής ζωής. Το συναίσθημα ευφορίας που παράγεται από ένα τέτοιο θρίαμβο βασίζεται στη φυγή από την πραγματικότητα. Αυτή η φυγή δεν εμποδίζει κανένα από το να υποφέρει απλώς βοηθά να εξορίζεται το γεγονός από τη συνείδησή του για κάποιο χρόνο. Ταυτιζόμενοι με τη δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια ενός συνόλου, οι άνθρωποι ζητούν ν’ αποφύγουν τον αβάσταχτο τραυματισμό του ναρκισσισμού τους – ένα τραυματισμό, ο οποίος τους απειλεί μέσω της αδυναμίας του εγώ τους, η οποία «δεν είναι απλώς ψυχολογική, αλλά αντανακλά την αληθινή αδυναμία του ατόμου ενώπιον των κοινωνικών δομών της δύναμης»…
GERHARD VINNAI

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2008-2009

ΝΤΙΕΓΚΟ ΦΟΡΛΑΝ: Ο ήρωας του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου!

OΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ(μέρος 4ον)

Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή πρώτοι εμείς-η ομάδα του "στα 3 corner-πέναλτι"- να σας παρουσιάσουμε σε πρώτη "Πανπαριανή" προβολλή ένα στολίδι της Πάρου, ένα στολίδι του Ασπρου Χωριού!
Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το να το βρούμε, κατά τ'άλλα με αυτοκίνητο 4Χ4 καταφέραμε και προσεγγίσαμε την περιοχή και αποθανατίσαμε ένα έργο που σε είκοσι χρόνια(όταν και θα έχουν ενωθεί Άσπρο Χωριό και Αγκαιριά) όλοι θα ρίχνουν στην ηλεκτρονική-πλέον-πυρά τα άκρως ειρωνικά και χλευαστικά κείμενά μας.
Πραγματικά, στις φωτογραφίες που ακολουθούν ένας τίτλος ταιριάζει: ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ! Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό, όμως, και να αφήσουμε ασχολίαστα όσα έκπληκτοι αντικρύσαμε στην περιοχή αυτήν.
1) Ξέφραγο αμπέλι ένα ολοκαίνουριο γήπεδο με ορθάνοιχτες τις πόρτες του και τον καθένα να μπορεί να μπει μέσα χωρίς έλεγχο.

2) Έρημη περιοχή όπου σκουπίδια και μπάζα αρχίζουν και την περιβάλλουν.

3) Στολίδι πραγματικό το γηπεδάκι στη χειρότερη τοποθεσία που θα μπορούσε να σκεφθεί νοήμων άνθρωπος.



4) Ίχνος ζωής δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 1000 μέτρων.


Κι όπως έχει πει κάποτε ο Χελάκης: ..."ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ"!!!

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ(μέρος 3ον)

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί η περιήγηση μας στα γήπεδα 5Χ5 που κατασκευάζονται σε κάθε τοπικό διαμέρισμα της Πάρου. Το όλο αυτό πρόγραμμα των 5Χ5 έχει δρομολογηθεί από την Νομαρχία η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή των γηπέδων, ενώ ο Δήμος αναλαμβάνει την εύρεση και αγορά του οικοπέδου. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά υπάρχουν πάμπολλα ερωτήματα για όλη αυτή τη διαδικασία μιας και ακούγεται τελευταία όλο και πιο έντονα ότι οι τιμές αγοράς των οικοπέδων είναι εξωφρενικά υψηλές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τιμή αγοράς οικοπέδου στον Κώστο. Στοιχεία χειροπιαστά δεν διαθέτουμε, φήμες ακούγονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, ενώ πρόσφατα ακούστηκε ότι η κοπή κάποιων δέντρων και η επίστρωση με χώμα στην περιοχή του Αγροκηπίου στην Νάουσα για την κατασκευή ενός ψευτο-γηπέδου στοίχισε 50.000 ευρώ στον Δημοτικό προϋπολογισμό. Κι αν αυτό δεν είναι παράλογο τότε ποιό είναι;
Τώρα όσον αφορά την Νάουσα, φαίνεται ότι έρχεται τελευταία στις επιλογές του Δήμου σε θέματα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν δείχνει να συγκινείται κανείς για το ότι δεκάδες παιδιά εδώ και 6 χρόνια είναι χωρίς γήπεδο. Σχετικά με την επιλογή των χώρων όπου "αναδύονται" τα νέα μίνι-γηπεδα ποδοσφαίρου ήδη έχουμε μία αποτυχημένη επιλογή στην περιοχή των Λευκών και μία επιτυχημένη στην Αλυκή, ενώ αναμένεται να εκτιμηθεί η τοποθεσία του Κώστου. Τώρα, όσον αφορά την περιοχή του Άσπρου Χωριού-που θα παρουσιάσουμε αμέσως μετά-η επιλογή του χώρου χαρακτηρίζεται με μία λέξη ως "ΚΟΥΦΗ"! Κύριοι, όσοι είστε υπεύθυνοι της επιλογής που στήθηκε το γήπεδο 5Χ5 στο Άσπρο Χωριο, απλά μας ΚΟΥΦΑΝΑΤΕ!!!

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

"ΝΑΟΥΣΑ 2010"

Η αναφορά στο επίσημο site του Α.Μ.Ε.Σ.Νηρέα
Η παρουσίαση του "ΝΑΟΥΣΑ 2010" όπως την κατέγραψε το site ParianosTypos*
*Εδώ μπορείτε να βρείτε ηχογραφημένη την παρουσίαση, να δείτε φωτογραφίες και να κατεβάσετε σε μορφή PowerPoint το πρόγραμμα του "ΝΑΟΥΣΑ 2010".
Η αναφορά του blog SportCyclades

"ΝΑΟΥΣΑ 2010": Αναλυτικά η παρουσίαση του προγράμματος

Σε μια λιτή αλλά καλά οργανωμένη εκδήλωση ο Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέας παρουσίασε στην πολιτιστική του αίθουσα το βράδυ της Δευτέρας το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010». Ένα πρόγραμμα που αφορά το τμήμα των ακαδημιών ποδοσφαίρου του συλλόγου και είναι βασισμένο σε ένα καθαρά αθλητικό πλάνο. Η αρχή έγινε με την συνένωση των ακαδημιών της Νάουσας: του Νηρέα και της Σχολής Ολυμπιακού Πάρου και κάπως έτσι μπήκαν οι βάσεις για ένα δυναμικό εγχείρημα με σκοπό να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στα παιδιά. Το παρόν έδωσαν τα παιδιά και οι γονείς της Νάουσας, παλιοί παίκτες και παράγοντες του Νηρέα, τρία μέλη από τον Δ.Ο.Ν.Α. Πάρου, ένας εκπρόσωπος της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ένα μέλος του τοπικού διαμερίσματος της Νάουσας και η Έπαρχος Πάρου. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των εκλεγμένων τοπικών συμβούλων από την Νάουσα καθώς και η απουσία των δύο Ναουσαίων αντιδημάρχων, οι οποίοι απ’ότι φάνηκε είχαν να ασχοληθούν με σημαντικότερα πράγματα από το να δώσουν το παρών σε μία εκδήλωση που αφορά μερικές δεκάδες παιδιών και αρκετές οικογένειες της Νάουσας. Ας είναι…Έντονα φάνηκε και η απουσία του Δημάρχου Παρίων μιας και η τοποθέτησή του σε κάποια ερωτήματα που έθεσαν οι γονείς για το θέμα του γηπέδου στην Νάουσα θα ήταν χρήσιμη.

Το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010» ανέλαβαν να το παρουσιάσουν δύο άτομα από το Δ.Σ. του Νηρέα (Γιάννης Σαραντινός, Μανόλης Σιφναίος) και ο υπεύθυνος της Σχολής Ολυμπιακού Πάρου (Μιχάλης Παπαδάκης).

Ακολουθεί παρακάτω αναλυτικά η παρουσίαση:

(Μ. Σιφναίος): Αγαπητοί γονείς και αξιότιμοι καλεσμένοι σας καλωσορίζουμε στο νέο μας εγχείρημα και μεγάλο όραμα για τον Νηρέα, το «ΝΑΟΥΣΑ 2010». Η παρουσίαση που ακολουθεί έχει μοναδικό σκοπό να σας ενημερώσει και να σας διαφωτίσει για τον τρόπο που θα λειτουργεί η Ακαδημία Ποδοσφαίρου στην Νάουσα. Σύνθημά μας είναι: «Έλα κι εσύ στην παρέα του Νηρέα» και πιστεύουμε ότι αυτά που θα δείτε παρακάτω θα είναι χρήσιμα ώστε η συνεργασία μας να γίνει περισσότερο εποικοδομητική πάντα με στόχο την καλύτερη και αρτιότερη προετοιμασία, την διασκέδαση, την καλή υγεία και την καλλιέργεια των αρχών του ευ αγωνίζεσθε.
Ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας αλλά είναι και ένας μηχανισμός που θωρακίζει την υγεία και δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί σωστά η προσωπικότητα του παιδιού. Και για την επίτευξη υψηλών στόχων που έχουμε θέσει είναι αυτονόητη η ύπαρξη ενός συστηματικού αναπτυξιακού σχεδιασμού σε επίπεδο ακαδημιών και αυτό θα το πετύχουμε με την αρμονική συνεργασία των δύο ακαδημιών της Νάουσας: του Νηρέα και της Σχολής Ολυμπιακού Πάρου. Οι δύο αυτές Ακαδημίες ενώνονται υπό την σκεπή του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα και δημιουργούν το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010».

(Μ. Παπαδάκης): Διατηρώ επί τέσσερα χρόνια την ακαδημία της Σχολής Ολυμπιακού στην Πάρο και έχουν περάσει περίπου εβδομήντα παιδιά όλο αυτό το διάστημα από την ακαδημία.
Από το πάθος που έχω για το ποδόσφαιρο και την αγάπη μου για τον σύλλογο συναίνεσα να βοηθήσω και να υπηρετήσω ένα κοινό μας όνειρο για μια ενωμένη Νάουσα και έναν ενωμένο Νηρέα σε όλους τους τομείς αρχής γινομένης από τα παιδιά. Έχουμε πλάνο για την νέα χρονιά, πιστεύω πολύ σε αυτή τη δουλειά και πιστεύω ότι με το «ΝΑΟΥΣΑ 2010» ο Νηρέας θα αλλάξει σελίδα.

Τι μας οδήγησε σε αυτή τη συνένωση:
1ον: Η απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων στην Νάουσα που στερεί από τα παιδιά να μάθουν σε κατάλληλους χώρους το ποδόσφαιρο.
2ον: Να γίνει κάτι οργανωμένο και ευχάριστο για να αποφορτίσουμε όσο μπορούμε τα παιδιά από το ιδιαίτερα φορτωμένο καθημερινό τους πρόγραμμα.
3ον: Η επιθυμία μας να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής.
4ον: Η επιδίωξή μας να γίνει ξανά ο σύλλογος χώρος κοινωνικοποίησης και,
5ον: η φιλοδοξία μας να γίνει ο Νηρέας συναισθηματικός κρίκος και να συνδέει όλα τα άτομα του χωριού.

(Γ. Σαραντινός): Αγαπητοί γονείς η Σχολή Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Πάρου και ο Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέας ενώνονται και συνεχίζουν από κοινού πλέον την προσπάθειά τους για την επίτευξη του σκοπού μας που είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σας. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η συνεχής συνεργασία και επικοινωνία των υπευθύνων της ακαδημίας με εσάς τους γονείς. Είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε και τις δικές σας εισηγήσεις για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το νέο μας εγχείρημα που ονομάσαμε «ΝΑΟΥΣΑ 2010», και υποδηλώνει ένα μεγάλο άνοιγμα που επιχειρούμε να κάνουμε στον κόσμο της Νάουσας.
Ο αρμονικός συνδυασμός της καλής άθλησης μέσω της ακαδημίας μας και της μάθησης μέσω του σχολείου ευελπιστούμε να οδηγήσουν τα παιδιά του χωριού μας στο σωστό δρόμο.

Σκοπός μας είναι:
Α)Η παιδαγωγική προσέγγιση του ποδοσφαίρου με βασικό στόχο την ψυχαγωγία όλων όσων εμπλέκονται. Επιθυμία μας είναι να εντάξουμε τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, και σε μια σειρά κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Β)Τα παιδιά να επιζητούν ανυπόμονα τη στιγμή που θα βρεθούν στο γήπεδο είτε για να αγωνιστούν, είτε για προπόνηση και να μείνουν μακριά από διαφόρων ειδών εθισμούς.
Μέσα από την ακαδημία επιθυμούμε τα παιδιά να αναπτύσσουν την αντίληψη, την προσοχή, την ταχύτητα αντίδρασής τους, την φαντασία, την επινόησή τους και την δημιουργικότητά τους. Να πειθαρχούν μέσα και έξω από το γήπεδο και να μείνουν μακριά από κακές συνήθειες.

(Μ. Σιφναίος): Κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας μας είναι:
«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ».

Δίνουμε προτεραιότητα στα παρακάτω:
*ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΆΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
*ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
*ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
*ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
*ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Σημαντικό ρόλο στις προτεραιότητες που θέτουμε μπορούν να διαδραματίσουν τόσο η οικογένεια όσο και τα σχολεία με τα φροντιστήρια. Όλοι μαζί με αρμονική συνεργασία πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά δίνοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Κανόνες/Νόμοι της Ακαδημίας:
*ΤΥΠΙΚΟΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ
*ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ
*ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ
(Μ. Παπαδάκης): Το σχολείο θέλουμε να είναι πρώτο στις επιλογές του παιδιού. Κι αυτό ο Νηρέας το αποδεικνύει επί σειρά ετών με παιδιά που αγωνίζονται στη μεγάλη ομάδα και παράλληλα περνούν με επιτυχία τις εισαγωγικές τους εξετάσεις. Επιθυμούμε το ποδόσφαιρο να είναι για τους αθλητές μας η πιο αγαπημένη εξωσχολική τους ενασχόληση.

(Γ. Σαραντινός): (Παρουσίαση της στελέχωσης του «ΝΑΟΥΣΑ 2010»)

Για το νέο μας αυτό όραμα βάλαμε ως πρωταρχικούς μας στόχους τα εξής:
1) Αθλητικό σχέδιο με καθορισμένους στόχους
2) Στελέχωση από ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας.
3) Ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας που θα διακατέχει ολόκληρο το σύλλογο.
4) Προπονητικό και διδακτικό υλικό και προγράμματα εβδομαδιαίων προπονήσεων.
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το «ΝΑΟΥΣΑ 2010» συστήσαμε ένα άτυπο 5μελές συμβούλιο υπό την αιγίδα του συλλόγου που θα αφορά μόνο τις Ακαδημίες και θα διοικείται από: 2 άτομα της διοίκησης του Νηρέα, από 2 γονείς των παιδιών που ανήκουν στις Ακαδημίες και από τον Μιχάλη Παπαδάκη υπεύθυνο λειτουργίας όλων των τμημάτων.
Από τη διοίκηση ο υπεύθυνος της ακαδημίας θα επιφορτιστεί με την οργάνωση της σε όλους τους τομείς πάντα σε συνεργασία με τον Μιχάλη. Ο γραμματέας και ταμίας θα βοηθάει κι αυτός στην οργάνωση και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο για την υλοποίηση των σκοπών και των επιδιώξεων του «ΝΑΟΥΣΑ 2010».

Ρόλος των γονέων:
*ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
*ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
*ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Οι δύο γονείς θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ διοίκησης-προπονητών-παιδιών και θα έχουν έναν συμπληρωματικό και εκπαιδευτικό ρόλο μιας και στις μέρες μας η παρουσία των γονιών στις δραστηριότητες ενός συλλόγου περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Εσείς ως γονείς μπορείτε και θέλουμε να έχετε ενεργό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

(Μ. Παπαδάκης): Αντιμετωπίζουμε τους γονείς σαν ένα νέο παράγοντα στο ποδόσφαιρο, που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση για να έχει θετική παρουσία στο παιδί. Η συνεργασία με τους γονείς είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της προπονητικής διαδικασίας.
Η προπονητική μας φιλοσοφία είναι:
*ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ
*ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
*ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
*Η ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η προπόνηση των μικρών παιδιών δεν είναι προπόνηση ενηλίκων σε μικρότερη κλίμακα. Έχει διαφορετικές κατευθύνσεις και προσανατολίζεται περισσότερο στην εκμάθηση και την ενεργή συμμετοχή του παιδιού και πολύ λιγότερο στην αγωνιστική επίδοση. Η προπονητική ομάδα του «ΝΑΟΥΣΑ 2010» θα είναι στη διάθεσή σας προκειμένου με βάση τον σχεδιασμό μας, να σας εξηγήσει τι κάνει το παιδί σας, γιατί το κάνει στη συγκεκριμένη φάση και όχι νωρίτερα ή αργότερα, ποια ένταση είναι κατάλληλη για την ηλικία του και όλες τις εύλογες απορίες που ενδέχεται να σας απασχολήσουν.

Υποστηρίζω την άποψη ότι μία ομάδα είναι πάνω απ’όλα μία ιδέα και πιο πολύ από μία ιδέα είναι μία δέσμευση, αλλά περισσότερο ακόμα και από δέσμευση είναι το σύνολο των πεποιθήσεων που ένας προπονητής οφείλει να μεταδώσει στα παιδιά, για να μπορέσουν να υπερασπιστούν την ιδέα που είναι η ομάδα. Για τα παιδιά το ποδόσφαιρο είναι ταυτόχρονα παιχνίδι, άθλημα, μέσο επικοινωνίας και γνωριμίας και βέβαια, μέσο αποφόρτισης. Εδώ παρατηρείται κάτι οξύμωρο: η ακαδημία ποδοσφαίρου είναι μία ελεύθερη δραστηριότητα που παραμένει απολύτως συνειδητά έξω από τον «συνήθη βίο» ως «μη σοβαρή», αλλά συγχρόνως απορροφάει έντονα και απόλυτα τα παιδιά. Είναι μια δραστηριότητα η οποία δεν συνδέεται με κανένα υλικό συμφέρον και από την οποία κανένα κέρδος δεν είναι δυνατό να αποκτηθεί. Θέλουμε το «ΝΑΟΥΣΑ 2010» να κινείται μέσα στα δικά του όρια με καθορισμένους κανόνες και κατά εύτακτο τρόπο. Μπορούμε με την νέα μας αυτή προσπάθεια να επηρεάσουμε ποικιλόμορφα το χωριό μας, τον αθλητισμό μας και τον πολιτισμό μας.

(Μ. Σιφναίος): (Παρουσιάζοντας τις εξωτερικές συνεργασίες με γιατρούς)
Επιδιώξαμε τις παραπάνω συνεργασίες διότι πιστεύουμε ότι η αξία των ακαδημιών είναι μεγάλη και το έργο που επιτελούν είναι πολύ σημαντικό για την ολόπλευρη ανάπτυξη της υγείας και της προσωπικότητας των παιδιών.

(Παρουσιάζοντας τις παροχές του «ΝΑΟΥΣΑ 2010»)
Όπως γνωρίζετε το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και περιέχει πολλές επαφές και συγκρούσεις σώμα με σώμα ανάμεσα στους παίκτες. Γι’αυτό, το «ΝΑΟΥΣΑ 2010» προτίθεται να ασφαλίσει όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να είναι ασφαλισμένα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις ώρες των προπονήσεων και των αγώνων. Όταν το παιδί σας ασφαλιστεί, σε περίπτωση τραυματισμού όλα τα έξοδα για τυχόν επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα ή οτιδήποτε άλλο θα καλύπτονται από την ασφάλεια. Η ακαδημία μας δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος από την ασφάλιση του παιδιού σας.

(Παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες)
Σε αυτές τις δραστηριότητες θα βοηθήσει τα μέγιστα το μεράκι όσων ανθρώπων βρεθούν γύρω από τις Ακαδημίες μας και τις αγκαλιάσουν.

(Μ. Παπαδάκης): Σκοπός του «ΝΑΟΥΣΑ 2010» θα είναι από τη μία πλευρά η βελτίωση και η ανάπτυξη της τεχνικής, τακτικής κατάρτισης και φυσικής κατάστασης των παιδιών με απώτερο σκοπό την προώθηση και απορρόφησή τους από την αντρική ομάδα και από την άλλη η διάπλαση ηθικών χαρακτήρων. Για μένα που προέρχομαι από τα φυτώρια του Νηρέα είναι πραγματικά σπουδαίο. Έχω την ομάδα στην καρδιά μου, ξεπερνώ τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζω στη ζωή μου μέσα από την ομάδα και νιώθω ότι έχω πολλά ακόμα να πάρω αλλά και να δώσω στο σύλλογο.

(Γ. Σαραντινός): Θα πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να καταλάβει τη μεγάλη αξία και τον σπουδαίο ρόλο των ακαδημιών, να βοηθήσει στη δημιουργία ενός γηπέδου στην Νάουσα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή τους μέσω εκδηλώσεων και προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού βάζοντας έτσι τα παιδιά στις προτεραιότητες τους η Κοινότητα, ο Δήμος και το Επαρχείο.

(Μ. Παπαδάκης):
Το γήπεδο δεν είναι απλώς ο τόπος διεξαγωγής ενός αγώνα της ομάδας μας. Είναι χώρος κατασκευής σημασιών, νοημάτων, μνήμης και εντέλει, ταυτοτήτων, σχετικά με τον ΝΗΡΕΑ και τη διαδρομή του στον χρόνο και στην κοινωνία της Πάρου. Το γήπεδο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο χωριού και ομάδας και κάθε γενιά διεκδικεί μέσω αυτού τη δική της, ιδιαίτερη συμβολή στο διαχρονικό μεγαλείο 52 ετών του ΝΗΡΕΑ. Το γήπεδο είναι ο τόπος που σηματοδοτεί την ύπαρξη της ομάδας μας. Παλιά η ομάδα αισθανόταν μέρος μιας ζωντανής κοινότητας και τώρα πλέον έχει συνηθίσει να είναι κάτι απόμακρο.

(Μ. Σιφναίος): Στην ουσία με αυτό το πλάνο που σας παρουσιάσαμε αναζητούμε την τελειότητα για τα παιδιά της Νάουσας. Ξέρουμε όμως ότι το τέλειο δεν υπάρχει, αλλά είναι υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά, απέναντι στο παιχνίδι και απέναντι στο χωριό να προσπαθήσουμε να το φτάσουμε. Αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010» και αυτό είναι που θα θυμόμαστε.

(Μ. Παπαδάκης): Για πολλά χρόνια όταν υπήρχαν λίγα χρήματα στον σύλλογο η ποδοσφαιρική υποδομή για τον Νηρέα ήταν δύσκολο να συντηρηθεί, αλλά ακόμα και πρόσφατα που βρέθηκαν ξαφνικά πολλά χρήματα λόγω της ανόδου της ομάδας στην Δ’Εθνική δεν μπόρεσε να συντηρηθεί η κοινωνική παραγωγή νέων παιδιών μέσω του ποδοσφαίρου γιατί έπεσε όλο το βάρος στην μεγάλη ομάδα. Αν θέλουμε, λοιπόν, πραγματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει όλοι εμείς οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου να βρούμε έναν τρόπο για να μειώσουμε τη σημασία που έχουμε αποδώσει στην νίκη και τη βαθμοθηρία. Τώρα που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη υποστήριξη. Το μέλλον σε όλους τους τομείς φαίνεται ότι θα είναι η συνεργασία και η ομαδικότητα όπου όλοι θα μπορούν να τα κάνουν όλα ή σχεδόν όλα για το καλύτερο των παιδιών της Νάουσας.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ!

Μια μεγάλη αλλαγή πρόκειται να συντελεστεί σήμερα στον τομέα των ακαδημιών ποδοσφαίρου στην Νάουσα. Στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με όλους τους Ναουσαίους που αγαπάνε τον ευαίσθητο τομέα του παιδικού ποδοσφαίρου και αναμένεται να παρουσιαστεί ένα νέο πρόγραμμα: το "ΝΑΟΥΣΑ 2010". Περισσότερα και πιο αναλυτικά αύριο...

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ(μέρος 2ον)

Συνεχίζουμε την βόλτα μας στα γήπεδα 5Χ5 της Πάρου με σκοπό να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε τη λειτουργικότητά τους, το κατά πόσο εξυπηρετούν τους νέους και τον αθλητισμό του νησιού και το αν η επιλογή των σημείων που δημιουργούνται είναι εύστοχη. Χθες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από το γήπεδο που κατασκευάζεται στις Λεύκες και σκεπτόμενοι θετικά ότι χρειαζόταν ένα τέτοιο έργο για το χωριό σχεδόν αμέσως μας απώθησε η τοποθεσία που επιλέχθηκε να γίνει το γήπεδο.
Σήμερα βρεθήκαμε στην Αλυκή και είδαμε έκπληκτοι ότι έχουν ξεκινήσει με γοργό ρυθμό οι εργασίες για τη δημιουργία γηπέδου 5Χ5 στον χώρο όπου προυπήρχε γήπεδο και δίπλα ακριβώς από τα γήπεδα μπάσκετ και τένις, δημιουργώντας έτσι έναν πυρήνα αθλητικών εγκαταστάσεων για την ευρύτερη περιοχή της Αλυκής.. Πολύ εύστοχη κίνηση και πολύ σωστό το σημείο που επιλέχθηκε για να στηθεί το νέο γήπεδο, αλλά ακόμα κι εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις. Γιατί η περιοχή αυτή αναγκάζεται από ανθρώπους ανίδεους με τον αθλητισμό να έχει γήπεδο 5Χ5 και όχι ένα μεγαλύτερων διαστάσεων γήπεδο; Γνωρίζει κανείς από τους υπευθύνους ότι η Αλυκή δραστηριοποιείται στον χώρο των ακαδημιών μέσω του Α.Ο.Πάρου και έχει περισσότερα από τριάντα παιδιά που αγωνίζονται και προπονούνται εκεί; Κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει αυτά τα παιδιά ένα γηπεδάκι 5Χ5; Θα πει κάποιος ότι από το τίποτα, καλό είναι κι αυτό και θα έχει και δίκιο(κάνοντας το δικηγόρο του Διαβόλου). Αλλά γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα κανονικό και αξιοπρεπές γήπεδο στην περιοχή της Αλυκής; Μήπως γιατί έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα στη δημιουργία του νέου υπερ- πλανητικού σταδίου μουντιαλικων προδιαγραφών στην περιοχή του Αγροκηπίου στην Νάουσα;

*Ευχαριστώ τον κ.Σκιαδά για κάποιες από τις φωτό

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ(μέρος 1ον)

Ξεκινάμε σήμερα ένα μικρό οδοιπορικό στα γήπεδα που φυτρώνουν σωρηδόν στο νησί μας και σπρώχνουν την νεολαία μας μεθοδικά και προγραμματισμένα στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο χώρο του...μίνι ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια δημάρχων, επάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι συγκλονιστική και...όπως κάποτε ξεφύτρωναν Rooms to Let σε όλη την Πάρο έτσι με τον ίδιο ρυθμό τώρα ξεφυτρώνουν γήπεδα 5Χ5. Για γήπεδο στην Ναουσα δεν γίνεται κουβέντα ούτε γι'αστείο και κανένας δεν μιλάει, κανένας δεν αντιδράει. Γιατί όμως; Μήπως βολεύει κάποιους όλο αυτό; Προς τί τόση σιωπή; Η Νάουσα χρειάζεται γήπεδο εδώ και τώρα! Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν άμεσα όλοι. Κανένας δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των παιδιών, της νεολαίας και της ομάδας της Νάουσας. Εμείς από αυτόν τον ιστότοπο θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην απουσία γηπέδου στο χωριό μας κι ας κινδυνεύουμε να καταντήσουμε γραφικοί.
Οδοιπορικό μέρος πρώτον, κι επισκεφθήκαμε αρχικά την περιοχή των Λευκών όπου ήδη ξεκίνησαν τα έργα για τη δημιουργία γηπέδου σε μια περιοχή αρκετά απόμακρη από το χωριό. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: σε ένα σημείο λίγο πιο κοντά στο...πουθενά παρά σε ένα μέρος που σφύζει από παιδιά.ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΛΟΙΠΟΝ, αλήθεια, εκεί θα προπονείται η τοπική ομάδα ή θα αναγκάζεται κι αυτή να πηγαίνει στην Παροικιά; Προς Θεού και για να μην παρεξηγηθούμε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα πανέμορφα χωριά της Πάρου και άκρως αδικημένα σε σχέση με την Νάουσα και την Παροικιά, αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την ανυπαρξία σοβαρών αθλητικών υποδομών σε καίρια σημεία του νησιού και με την έλλειψη προγραμματισμού.

Επόμενος σταθμός μας η Αλυκή!

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σημειώσεις στο ημίχρονο: Κείμενα για την κουλτούρα του ποδοσφαίρου

Συγγραφέας: Ηλίας Καφάογλου
Εκδόσεις: Ύψιλον
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 88
Τι ενώνει έναν κάτοικο της Νότιας Αφρικής και ένα παιδί στην Ινδία; Τι συνδέει έναν Άγγλο οπαδό και τον Έλληνα που πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro; Γιατί ο Νίκος Εγγονόπουλος μας προέτρεπε "να τρέξουμε αμέσως στα γκωλ-ποστ" και ο Μάνος Χατζιδάκις υμνούσε τον Τζορτζ Μπεστ; Γιατί μας γοητεύουν οι ντρίπλες του Λιονέλ Μέσι και τα "γκολ-ποιήματα" του Πελέ; Γιατί μας λείπει ο Ζινεντίν Ζιντάν, όταν καρφωνόμαστε στην τηλεόραση, να δούμε Μουντιάλ; Για ποιο λόγο έγινε η πρώτη απεργία στο Βατικανό και τι συνέβη στη Σουπέργκο;

Ο Ηλίας Καφάογλου, παίζοντας μπάλα με τις λέξεις, κρατά σημειώσεις στο ημίχρονο. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι γεμάτο νόημα, μια μαθητεία στη ζωή, στις κοινωνικές αξίες και στα συλλογικά πάθη.

89 ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2009-2010!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΜΑΡΚΟ ΤΑΡΝΤΕΛΛΙ: Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ(Das Wunder von Bern)
Ιστορική 2003, Γερμανία ,έγχρωμο
Διάρκεια: 118΄,ελληνικοί υπότιτλοι
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σένκε Βόρτμαν
Παίζουν: Λούις Κλάμροθ, Πέτερ Λοχμέγερ, Γιοχάνα Γκάστορφ, Μίρκο Λανγκ


Οι Γερμανοί Ξανάρχονται

Ταινία που συγκέντρωσε την προσοχή θεατών (3.5 εκατομύρια εισιτήρια) και κριτiκών στην Γερμανία Το θαύμα της Βέρνης επικεντρώνεται σ' ένα σημαδιακό συμβάν για την σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας: στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Ουγγαρίας. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε, λόγω της νίκης της Γερμανίας, πρωτόγνωρα συναισθηματα χαράς για την τότε κατεστραμμένη και ταπεινωμένη χώρα.


Υπάρχουν δύο γεγονότα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που οι άνθρωποι θυμούνται ακριβώς πού ήταν εκείνη την ημέρα: η πτώση του τοίχους του Βερολίνου το 1989, και η εκπληκτική νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις 4 Ιουλίου του 1954, ευρύτερα γνωστή ως το θαύμα της Βέρνης. Αυτή η νίκη, Κυριακή απόγευμα, έχει γίνει μύθος, οι πρωταγωνιστές του αγώνα έχουν γίνει θρύλος: Ζεπ Χέρμπεργκερ (προπονητής), Φριτς Βάλτερ, Χέλμουτ Ραν, Τόνι Τούρεκ…

3-2: η Γερμανία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια, ένα ολόκληρο έθνος σε παροξυσμό. Αλλά αυτό που χαρακτήρισε εκείνη την ιστορική στιγμή δεν ήταν απλά η χαρά της επιτυχίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά ένα είδος τέλειας ευτυχίας, μία ενθαρρυντική διορθωτική πράξη ενάντια στα σκοτεινά χρόνια του Τρίτου Ράιχ.
Οι μικρές χαρές και οι ανταρσίες της εποχής καθρεφτίζονται στην ιστορία της οικογένειας Λουμπάνσκι από το Εσσεν-Κάτερνμπεργκ. Αντισταθμίζοντας τη δοκιμασία της επιστροφής του πατέρα από τη σοβιετική αιχμαλωσία παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια του γερμανικού οικονομικού θαύματος που επρόκειτο να συμβεί

Πρόκειται για το δράμα δύο οικογενειών, μιάς εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και ενός ολόκληρου έθνους. Σκοπός της ταινίας είναι να αγγίξει σοβαρά θέματα με χιούμορ. Δύο ιστορικά γεγονότα τίθενται ουσιαστικά στο τραπέζι. Πρώτον, η ήττα της ναζιστικής μηχανής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά απο αρκετά χρόνια ρατσιστικής προπαγάνδας και προσηλυτισμού, ο γερμανικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με τις σχεδόν άγνωστες σ’ αυτόν θηριωδίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και απομυθοποίησε τον Χίτλερ. Ακολούθησε ένα κλίμα ενοχής, αυτοκριτικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Αυτή είναι ακριβώς και η ατμόσφαιρα που διέπει την αρχή της ταινίας, μελανά χρώματα και φτώχεια. Το δεύτερο ιστορικό γεγονός είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 1954 στην Βέρνη της Ελβετίας. Οι ογκόλιθοι της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας γνωρίζουν καλά αυτήν την γιορτή και περισσότερο απ’όλους ο γερμανικός λαός που μέσω ενός αθλητικού γεγονότος άλλαξε σελίδα και είδε το μέλλον πιο ευοίωνα. Δεν είναι τυχαίο οτι τα μετέπειτα χρόνια η Γερμανία ξαναστάθηκε στα πόδια της και έφτασε εκεί που είναι σήμερα.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: 24 διηγήματα για τον Ολυμπιακό
Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 184
Έτος έκδοσης: 2010

Ο Ολυμπιακός για τους οπαδούς του είναι κάτι παραπάνω από ομάδα. Για αυτόν το σύλλογο έχουμε ζητωκραυγάσει, έχουμε πανηγυρίσει, έχουμε ξεδώσει, έχουμε στενοχωρηθεί, έχουμε κλάψει, έχουμε δηλαδή νιώσει όλους τους αναβαθμούς των συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει κανείς με κάποιον τόσο κοντινό, όσο ένας σύντροφος ή ένα μέλος της οικογένειάς του. Για ένα συγγραφέα, που είναι και ολυμπιακός, το ποδόσφαιρο είναι ένας αφηγηματικός θησαυρός. Κάθε ματς είναι μια ιστορία με αρχή, μέση, τέλος, χαρακτήρες, συγκρούσεις, ανατροπές. Ταυτόχρονα, η πορεία της ομάδας είναι συνδεδεμένη με τη δική του. Κάθε περίοδός της είναι κι ένα κομμάτι της ιστορίας της ζωής του.

Είκοσι τέσσερις ιστορίες με πρωταγωνιστή το Θρύλο, που ξεκινούν από την Κατοχή για να καταλήξουν στο απώτερο μέλλον, αγγίζοντας τα πάντα: από τον έρωτα και το θάνατο ώς την εξουσία και τη μνήμη...

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ

ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΘΛΗΜΑ 5Χ5 ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΟΝ!

Το πρωταθλημα ΠΑΝΘΕΟΝ συνοδευεται απο χρηματικο επαθλο στις ομαδες που το κατακτουν. Τα παιδια που συγκροτουν την ομαδα ΤΣΟΥΝΑΜΙ και κατεκτησαν την πρωτη θεση στο β γκρουπ αποφασισαν να διαθεσουν το ποσο που τους ανηκει στο ειδικο κεντρο για ατομα με ειδικες αναγκες της Παρου.Αυριο Τεταρτη στις 8.30 θα παραδοθει η επιταγη στην υπευθυνη του κεντρου κ.Αννα Πολυκανδριωτου.Μια σπανιας ανθρωπινης ευαισθησιας κινηση,που μας κανει ολους περηφανους.ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

"GOAL! ΠΑΡΟΣ 2010"-ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΤΕΛΙΚΟ Η ΜΙΚΤΗ ΠΑΡΟΥ!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ης ΗΜΕΡΑΣ:
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (3-1)
ΜΙΚΤΗ ΠΑΡΟΥ - ΕΡΜΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (1-0) (Σκόρερ ο Βαγγέλης Σέγκα)

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του Περιστερίου και τη δεύτερη η ομάδα της Πάρου. Οι δύο αυτές ομάδες θα αναμετρηθούν στον αυριανό τελικό για να διεκδικήσουν την κούπα του τουρνουά.Ο αυριανός τελικός θα διεξαχθεί στις 09:30 το πρωί στο γήπεδο της Παροικιάς.